Trianon-rockopera

2018.04.20. 12:00

Rudán Joe, a kozármislenyi rocker is ott lesz a főszereplők között

Közeleg a trianoni döntés századik évfordulója. Koltay Gábor rendező, akinek a nevéhez számos történelmi alkotás fűződik, egy nagyívű rockoperában dolgozta fel a nemzeti tragédiát. A júniusi budapesti bemutatóban kozármislenyi rockénekes, Rudán Joe is szerepet kapott.

Palotás P.

Hatalmas sikert aratott két évvel ezelőtt az Itt élned, halnod kell című történelmi rockopera. A darabot rendező Koltay Gábor ezúttal a trianoni békediktátum idején játszódó alkotást álmodott meg, amelyet az Esztrád Színház visz színpadra.

Mint ahogy egy korábbi sajtótájékoztatón fogalmazott, Trianon mind a mai napig szenvedélyeket kavar, ugyanakkor „nagyon sokan nem igazán tudják, mi történt 1920. június 4-én, amikor aláírták az első világháborút lezáró békeszerződést Versailles-ban, a Grand Trianon palotában”. Az előadás nem titkolt célja, hogy emlékeztessen a nemzeti tragédiára.

A darabban – amelynek zenéjét a Koltay Gergely, valamint a Kormorán szerezte – olyan neves énekesek és színészek kapnak helyet, mint Varga Miklós, Vadkerti Imre, Kalapács József vagy Rudán Joe.

– A darabban néhány család történetén keresztül mutatjuk be, mit élhettek át a magyarok abban az időben, hogyan alakította át életüket a történelem – nyilatkozta Rudán Joe, aki örömmel fogadta el a felkérést.

Elmondta azt is, egyelőre nem tudja, melyik szereplő bőrébe bújik, és azt sem, hogy hány dalt énekel majd. Napokon belül azonban körvonalazódik a felállás, és a próbákat is hamarosan elkezdik.

Rudán Joe-t rockopera szereplőjeként utoljára 2016 nyarán láthattuk Pécsett színpadra állni a Csaba királyfiról szóló darabban. Az előadás jó visszhangot kapott, ezért érthetően az itteni közönség is kíváncsi a Trianon-rockoperára.

A szervezők két év múlva, a történelmi tragédia századik évfordulóján országjárásba kezdenének, amelynek jó eséllyel lehet baranyai állomása is.

A rockoperát június 22-én és 23-án mutatják be a budapesti Hősök terén. Az előadásra hatalmas díszletrendszert építenek a Hét vezér szoborcsoport elé, ahova két óriási ledfal is kerül. A nézők három lelátóról figyelhetik a látványos előadást.

A fellépők túlnyomó többsége azok közül kerül ki, akik láthatóak voltak két évvel ezelőtt az Itt élned, halnod kell című rockoperában is. A produkcióban tizenöt énekes, húsz színész, kétszáz táncos, száz statiszta, harminc lovas és negyven artista fog közreműködni. A darab négy tételből áll. Az első rész a 19. század végi millenniumi ünnepségektől Trianonig tart, a második 1920-tól a második világháború végéig, a harmadik a Kádár-korszakot mutatja be, a záró tétel pedig a rendszerváltozás óta eltelt éveket.

Díszpolgár is a legendás énekes

Rudán Joe 1963-ban született Pécsett, éppen a bemutató idején lesz 55 éves. A Vegyipari Gépészeti Szakközépiskolában érettségizett, és több mint 35 esztendeje legendás magyar rock- és metálzenekarok énekese (Pokolgép, P. Mobil, Mobilmánia, Dinamit, Coda, Rudán Joe akusztik, Rudán Joe Band és ő énekli legjobban itthon a régi nagy Led Zeppelin, Deep Purple, Bad Company, Rainbow, Whitesnake slágereket), megjelent szólóalbuma is. A megye díszpolgára, amíg volt pécsi Rockmaraton, a meghatározó alakja volt. Felesége építész, 10 éve kozármislenyben élnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!