Pécs

2018.07.05. 11:00

Máig őrzik a mártírok emlékét

Ma is a közösség építése az egyik legfontosabb feladatuk.

Hajdu Zs.

Gyászünnepéllyel és koszorúzással emlékeztek meg vasárnap délelőtt a pécsi és a Pécs környéki zsidók deportálásáról, a Pécsi Zsidó Temető mártíremlékművénél, a Mártírok útján, az egykori gettó főépületénél és a Pécsi Zsinagógában megtartott gyászistentiszteleten. Dr. Lovász István, Pécs jegyzője a deportálás kapcsán a várost ért veszteséget emelte ki beszédében.

Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke a közösségépítés fontosságára és aktualitására hívta fel a figyelmet. Mint elmondta, ma ezzel tudnak méltó módon tisztelegni a mártírok emléke előtt. Akkor őrizzük jól elődeink emlékét, ha egymásra odafigyelve építjük tovább a közösséget vallási, kulturális és szociális szempontból egyaránt.

Dr. Lukács András a Hit Gyülekezete képviseletében az erősödő antiszemitizmusra irányította rá a figyelmet, ami az iszlám terjedésében és az Izrael-ellenességben nyilvánul meg. Dr. Vargha Dezső nyugalmazott levéltáros a pécsi zsidóság történetével ismertette meg az ünnepség résztvevőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!