Baranyai körkép

2018.08.05. 07:00

Idén tovább bővült a hiányszakmák sora

Bővült a hiányszakmák listája Baranyában – idéntől a korábbi kormányrendeletben meghatározott szakképesítéseken kívül a szoftverfeljesztő is bekerült az ösztöndíjjal támogatottak körébe.

Wald Kata

Forrás: Shutterstock

Mint ismeretes, minden évben az ágazati képviselőkkel, cégekkel folytatott egyeztetések eredményeként meghatározzák, melyek azok a szakmák, amelyekben munkaerőhiány tapasztalható. Ez alapján készül egy lista, amelyen azok a szakmák szerepelnek, amelyek a gazdasági szereplők jelzései alapján hiányszakmának számítanak az adott megyében. A 2018/19-es tanévre vonatkozóan egy fontos szakképesítéssel bővült a lista – a Magyar Közlönyben nemrég közzétett kormányrendelet módosította a 2018/2019. tanévben a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra jogosító szakképesítésekről szóló korábbi rendelkezést.

Baranya vonatkozásában a legfontosabb változás, hogy a korábban meghatározott húsz szakképesítés mellé a szoftverfejlesztő is bekerült az ösztöndíjjal támogatott hiányszakmák közé.

Aki hiányszakmát jelentő szakirányt választ, extra ösztöndíjban részesülhet, melynek összege képzési típustól és tanulmányi eredménytől függően 10–50 ezer forint között változik. A támogatásra a szakiskolai és szakközépiskolai diákok a 9. osztálytól, a szakgimnáziumi tanulók a 13. vagy a 14. osztályban válnak jogosulttá. A támogatás anyagi helyzettől függetlenül jár, az összeg folyósítása független a tanulónak más jogcímen fizetett egyéb juttatásoktól, így például a tanulószerződés alapján járó összegtől is, azokkal tehát tovább növelhető a diákévek alatt elérhető havi juttatás.

Az ösztöndíj mértéke szakközépiskolai vagy szakiskolai tanulmányok esetén az első évfolyam első félévében tanulónként egységesen havi tízezer forint, majd a második félévtől kezdődően a mértéke a tanulmányi átlageredmény függvényében változik – a legjobbak 35 ezer forintot kapnak. Szakgimnáziumban a 13. vagy a 14. évfolyamon akár 50 ezer forint ösztöndíj is kapható.

A pályaválasztóknak segítenek a megyei kamarák honlapján elérhető listák, a kedvezményezettek köre évről évre változik. A régióban viszonylag tartós a gépipari és az építőipari szakmák jelenléte a listán.

Huszonegy szakma szerepel a szeptembertől érvényes listán

A vonatkozó kormányrendeletek alapján eggyel bővül a korábbi lista, így a 2018/2019-es tanévre meghatározott hiányszakmák a következők Baranya megyében: ács, elektronikai műszerész, elektronikai technikus, épület- és szerkezetlakatos, gazda, gépgyártástechnológiai technikus, gépi forgácsoló, gyakorló ápoló, hegesztő, húsipari termékgyártó, ipari gépész, kőműves, központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, mechatronikai technikus, mezőgazdasági gépész, női szabó, szoftverfejlesztő, szőlész-borász, vegyésztechnikus, villanyszerelő, valamint víz-, csatorna-, és közműrendszerszerelő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!