búcsú

2018.08.06. 07:00

Újjáépítik a romba döntött feszületet

Hétvégén tartották Havihegyen a Havas Boldogasszony-búcsút. A Felsőhavi-Hegyalja utca kereszteződésében lévő Krisztus kereszt helyreállítása megkezdődött.     

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

Mint ismeretes, immár harmadik éve csak a talapzata áll a Felsőhavi és a Hegyalja utcák kereszteződésében 2015 nyarán egy építkezés során véletlenül ledöntött Jézus-keresztnek. Az azóta eltelt időszakban több olvasónk is nehezményezte, hogy a helyreállítás még mindig nem történt meg. Hiszen ez a szobor a Havihegyi búcsújárás utolsó állomása.

Mint arról korábban beszámoltunk, a teherautó által lerombolt, 1930-ban felállított szobor 18 darabra hullott, több megoldás is körvonalazódott az évek során a rekonstrukcióra. A feszületen lévő korpusz a sajnálatos eset következtében szilánkokra tört.

Olvasóink örömmel jelezték a minap, hogy úgy tűnik, megkezdődött a kereszt helyreállítása. A Pécsi Egyházmegyét kérdeztük a fejleményekről, válaszuk szerint a korpusz már elkészült – ahogy erről már korábban is tájékoztatták lapunk olvasóit.

– A helyreállítást az is késleltette eddig, hogy a kereszt eredeti alapanyaga, a cserkúti vörös homokkő nehezen fellelhető. Most azonban sikerült ilyen kőtömböt a kőfaragó mester rendelkezésére bocsátanunk, így már a kereszt kifaragása is folyamatban van – közölték.

Az idei Havas Boldogasszony-búcsú alkalmával tehát, amit a hétvégén tartottak Havihegyen, már látható volt, hogy a helyreállítás elindult. Az 1690-es pestisjárvány elmúlásának emlékére felszentelt, és régóta búcsújáró helyként tisztelt templomnál tartott búcsúra minden évben hívők százai zarándokolnak – idén is volt horvát és német nyelvű, valamint görögkatolikus szertartás szerinti szentmise.

 

A búcsú szombaton a katekézissel vette kezdetét, 19 órakor szabadtéri szentmisét celebrált Udvardy György pécsi megyéspüspök. A szentmisét körmenet követte a havihegyi sétányon, az éjféli szentmisét követően másnap reggelig virrasztásra voltlehetőség.

Az imádságos, énekes körmenet vasárnap 7.30-kor indult a hagyományoknak megfelelően a Szent Ágoston-templomtól a Havihegyre. A délelőtt folyamán horvát, majd német nyelvű szentmiséken vehettek részt a hívek.

 

A kápolnát tavaly megújították

Mint ismeretes, a Havihegyi kápolnát az 1690-91. évi pestis járvány elmúltával, hálából Havas Boldogasszony tiszteletére emelték a hívek. A pécsi polgárok vállukon vitték fel az építőköveket az Ágoston térről a hegyre. A felszentelt és régóta búcsújáró helyként tisztelt Havas Boldogasszony-templom 1697-re készült el. Az épületet és környezetét tavaly megújították.

Az építkezésre emlékezve a Havihegyi búcsújárás alkalmával a hívők egy-egy követ felvisznek és elhelyeznek a Fájdalmas Szűzanya szobrának talpazata köré. Az Ágoston térről indultak fel a meredek Felsőhavi utcán a Havihegyi kápolnához, közben három állomáson megállva.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!