óvoda

2018.09.16. 15:30

A szülőn is sok múlik a beszoktatásnál

Háromévnyi együtt töltött idő után nem könnyű akár pár órára is megválni a csemeténktől. Az óvodai beszoktatást minden intézményben igyekeznek a leggördülékenyebben megoldani. Talán nem is hinnénk, mennyire fontos a szülő szerepe is ebben a gyermekek számára igen fontos időszakban.

Zsíros Krisztina

Fotó: Löffler Péter

Az iskola tanévvel az óvodai nevelés is elkezdődött, a hároméves gyermekek életében pedig egy nagyon fontos időszak kezdődött meg, az otthoni, anyával töltött időt az óvodai napok váltják fel. Sok gyerek könnyedén fogadja a változásokat, másoknak pedig több idő kell ahhoz, hogy az új környezetben jól érezzék magukat. Nem kell megijedni, ha a vártnál (vagy a többi gyereknél) többet sír a gyerkőcünk, hiszen nehéz időszak ez neki, de a szülők sokat tudnak tenni azért, hogy könnyebbé váljanak ezek a napok.

– A beszoktatás kapcsán mindig foglalkoztatja a szülőket, hogy mit kell hozniuk az óvodába, de először nem erre helyezzük a hangsúlyt, hanem az érzelmekre, a befogadásra – mondta Bácsalmásiné Vidák Ildikó, a Városközponti Óvoda Belvárosi Tagóvodájának vezetője.

– Tehát ahhoz, hogy a szülő biztonságban tudja az óvodában a gyermekét, elsősorban őket kell megnyerni és őket kell oldani egy kicsit. Akkor tud gördülékennyé válni ez a folyamat a gyermekek számára – akiknek életében egyébként ez egy nagyon fontos állomás – ha az édesanya is úgy érzi, jó helyen van a gyermeke, ezért az óvónők őket is időben megpróbálják oldani, megismertetni az új helyzettel.

A gyakorlatban ez általában mindenütt ugyanazt jelenti, hogy az intézmények az első héten minden esetben rugalmasan kezelik az óvodában töltött órákat és a szülők egyre több időre hagyják ott a csemetéjüket a csoportban. Az óvónők szerint fontos, hogy ne csak a gyerek, hanem a szülő is érezze biztonságban magát.

Előrelátóan készülhetünk rá

Azok a gyerekek, akik az óvoda előtt bölcsődébe is jártak, nyilvánvalóan könnyebben veszik az akadályokat, de az ő esetükben sem feltétlenül marad ki az az időszak, amikor nehezebben viselik a reggeleket. A tapasztalatok szerint azoknál viszont, akik az első napokban lelkesen fogadják az óvodát, később (pár hét múlva) jön el az az időszak, amikor rájönnek: ez a helyzet tartós lesz, így náluk is előjönnek a nyűgösebb napok, ezért a szülőknek már a nyár elejétől érdemes felkészíteni a csemetéjüket az őszi ovikezdésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!