fürdőváros

2018.09.28. 16:51

Vigyáznak a fákra Harkányban, cél a balesetmegelőzés és a városkép megóvása

Mintegy ezerkétszáz belterületi fa felmérését végzik el a közeljövőben Harkányban. A városvezetés szeretné megelőzni a letört faágak által okozott baleseteket és károkat, emellett pedig a városképet is szeretné megóvni.

A fürdőváros területét gondozó Harkányi Városgazdálkodási Zrt. egész évben folyamatosan végez gallyazási munkákat, most a fák nagyobb, részletesebb átvizsgálására, műszeres felmérését kezdik.

– Mintegy ezerkétszáz fa koronáját és fa törzsét, méretét és korát vizsgálják, ezt követően pedig – amelyiknél szükséges, annál a törzsnél – részletekre kiterjedő műszeres vizsgálatot is végzünk – mondta Marosi András, a Harkányi Városgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója.

A városban főként a Kossuth Lajos, a Bartók Béla, a Bajcsy-Zsilinszky utca és a Zsigmondy sétány által körbezárt területére, valamint a Dráva-kiserdő és a fürdő teljes területére, a sportcsarnok környezetére fókuszálnak, de az ezeken kívül eső fákat is felmérik.

A műszeres átvizsgálásról Marosi András elmondta: egy magyar találmányú műszer, úgynevezett akusztikus komputertomográf segítségével fel tudják térképezni a fa belsejét. A műszer egy térbeli modellel mutatja be, hogy a fa belseje milyen százalékos arányban tartalmaz elhalt szöveteket, légüres tereket vagy odúkat, illetve olyan szöveteket, amelyekben a folyadékáramlás már korlátozott. Emellett a korona nagyságának leképezésével a gép statikai számításokat is végez, ami nagyjából annyit jelent, hogy műszerrel a fafajta szakítószilárdságára ad meg egy állékonysági megbízhatósági adatot.

– Természetesen ezzel a módszerrel nem lehet minden ágletörést, fakidőlést előrejelezni, ha a térségre, területre nem jellemző időjárási viszonyok fordulnak elő, a fa belsejében történő változások ugyanis akár néhány hónap alatt is végbemehetnek, de minden vizsgálat azt segíti elő, hogy minél jobban elkerüljük a baleseteket és a városban parkoló autók sérülését – mondta a cégvezető. Tavaly egy felmérés után a meleg vizes ároknál, illetve a fürdő parkjában kellett 28 törzset kivágni, amelyeket az idén mintegy 300 saját nevelésű fa kiültetésével pótoltak.

Szeretnék megelőzni a baleseteket

A harkányi városvezetést is megdöbbentette a nyár elején Dombóváron történt tragédia, amikor is egy negyven méteres fát csavart ki a tomboló szél. A törzse éppen egy arra járó kocsira zuhant, amit teljesen összezúzott és az autóban ülő négy utas meghalt. Nagyobb viharok után sehol sem ritka, hogy leszakadt ágak kerülnek az úttestre. Nagyobb gondot Harkányban még nem okoztak kidől fák, de a múlt héten például a fürdő egyik bejáratánál sértett meg egy parkoló autót egy ezüst juharfa leszakadt ága, ezért is tartják szükségesnek a rendszeres felméréseket, igyekeznek megelőzni a baleseteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!