testépítés

2018.10.08. 20:00

Mercz Melinda szerint már nincsenek nőies vagy férfias sportok

Mercz Melinda életét végigkísérte a sport, és testépítőként eljutott a sportág legmagasabb presztízsű versenyére, a Mr. Olympiára, ahol 16. helyezést szerzett.

Miholics Zoltán

– Milyen belső motivációval kezdte el a bodyfitnesst?

– 14 éves koromban jártam először edzőteremben, és azonnal megtetszett ez a sportág, ott is ragadtam. De csak 5 évvel ezelőtt kezdtem el konkrét célokat magam elé tűzni: szerettem volna jobb formába kerülni, a feleslegtől megszabadulni, és formásabb idomokra szert tenni.

– Mi kell ahhoz, hogy valaki eljusson a Mr. Olympiára?

– Évente, szeptemberben rendezik meg Las Vegasban, és minden testépítő álma, hogy egyszer egy színpadon állhasson a legjobbakkal. A kvalifikációhoz először meg kell szerezni a profi kártyát, majd profi versenyeken részt venni. Egy ilyen verseny megnyerése azonnali kijutást jelent, a legjobb ötbe jutottak pontokat szereznek, majd a szezon végére a három legtöbb pontot szerző versenyző szintén részt vehet a Las Vegas-i versenyen.

– Ennyi edzéssel sok mindent nyer az ember. Mit veszít el?

– Az eredményeknek ára van. Vidéki vagyok, Komlóról felköltöztem Budapestre, hogy az ország legjobb termeiben készülhessek, távol a családtól, barátoktól. A mostani versenyre való felkészülés a párkapcsolatomnak sem kedvezett: amíg a szakmai életben szárnyalok, a magánéletben problémákkal küszködöm.

– A testépítést sokan nem tartják nőies sportnak. Erről mi a véleménye?

– Szerintem nincs férfias vagy nőies sportág, ahogy nincs férfias vagy nőies munkahely sem. A mai világban a férfiak egyre inkább elnőiesednek, elpuhulnak, a nők férfiasodnak, keményednek. Egyébként pedig szerintem kifejezetten szexi, ha egy hölgy formás, izmos.

– Mennyi időt ad még magának profi versenyzőként?

– Az eddigi sikereim mögött főként a megfelelő genetikai adottságaim állnak, kiegészítve kitartással, elhivatottsággal, alázattal, illetve hogy mindent feladtam az álmaimért. Ez a sportág kortalan, amíg kitart a motivációm, versenyezni fogok.

– És mi lesz utána?

– Bár számomra a testépítés kezdetben hobbinak számított, mára fontos részévé vált az életemnek. A jövőmet is erre építettem fel. Sportedzői OKJ-szakképesítéssel rendelkezem, illetve van IFBB nemzetközi szakedzői diplomám is. Ha abbahagytam a profi sportot, személyi edzőként, online coach-ként főállásban igyekszem majd minél több embert motiválni a sportolásra, az egészséges, tudatos életmódra.

 

A bölcsészet után jött a sport

Mercz Melinda 1979-ben született Komlón. Általános iskolába és gimnáziumba helyben járt, majd tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen folytatta, előbb tanító szakon, ének-zene műveltségi területen, majd kommunikáció- és médiatudomány mesterszakon. Két edzői képesítést is felmutathat, a sportedzőit a PTE Természettudományi Karán abszolválta, az IFBB nemzetközi szakedzői végzettségét pedig Budapesten szerezte. Magyar bajnok, Arnold Classic és Praha Showdown bajnok, Mr. Olympia 16. helyezett. Felsőfokú szinten beszél angolul, emellett kitűnően zongorázik és gitározik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!