Pécs

2018.10.27. 16:45

Sikeres óvodapedagógiai fórumot tartottak a múzeumban

Óvodapedagógiai fórumot tartott a Janus Pannonius Múzeum két helyszínen pedagógusok és óvodások részvételével és a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) támogatásával október 25-én. Az eseményen elhangzott: óvodások részére rajzpályázatot hirdetnek. A legszebb rajzok a megújult Mecseki Bányászati Múzeumban lesznek megcsodálhatók a december 4-i Szent Borbála napi rendezvényen.

bama.hu

Az október 25-i fórumon elsőként Kováts-Ömböli Éva köszöntötte a részvevőket. A JPM ebben az esztendőben megalakult szakmai osztályának vezetője elmondta, hogy az általa irányított szervezeti egység szervezettebben és hatékonyabban képes ellátni a múzeumpedagógiai foglalkozásokat. Az iskolákkal is szorosabbá vált a múzeum együttműködése, hiszen a múzeumpedagógusok a nekik szóló foglalkozásokat illesztik a tananyaghoz, a pedagógusok igényeihez, valamint a múzeumban felkészítik egy-egy témára a diákokat, vagy akár szakmai bemutatót tartanak. Az óvodás korosztály esetében legfőképpen az élményszerzés, a múzeummal való játékos ismerkedés a cél. A múzeumi foglalkozások az óvódások részére is mind az öt tudományterületen (képző- és iparművészet, természettudomány, néprajz, helytörténet, régészet) választhatók.

A fórum következő előadója Varga Ágnes múzeumpedagógus, Baranya megyei MOKK koordinátor volt, aki az új környezetvédelmi jeles nap (Megporzók Napja) mellett az élőszereplős és mesefeldolgozós lehetőségeket ismertette a természettudományos múzeumpedagógiában. Az előadást Majdán Mira múzeumpedagógus óvodáscsoportok számára szánt interaktív foglalkozásismertetője követte, igazi gyógyfüves boszorkánykonyha létesült a helyszínen. Az óvodapedagógiai fórum a JPM Mecseki Bányászati Kiállításban zárult, ahol Kováts-Ömböli Éva „Bányamanó apó kalandjai” címmel tartott bábos múzeumpedagógiai foglalkozást.

Mit rejt a bánya mélye?” – rajzpályázat óvodásoknak

Az óvodapedagógiai fórumon meghirdetett pályázaton minden óvodás korú gyermek indulhat. Tematika: „Mit rejt a bánya mélye?” A technika, a rajz mérete szabadon választható. Beadási határidő: 2018. december 1. A műveket a Janus Pannonius Múzeum címére (7621 Pécs, Káptalan u. 5.), Kováts-Ömböli Éva nevére kell beküldeni (vagy munkaidőben személyesen elhozni). A legszebb rajzok a megújult Mecseki Bányászati Múzeumban lesznek megcsodálhatók a december 4-i Szent Borbála napi rendezvényen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!