közgyűlés

2018.12.13. 16:30

Négy új focipályát kapnak jövőre a pécsi óvodások

Megtartotta az idei évi utolsó rendes ülését Pécs város képviselő-testülete csütörtökön, a városatyák mintegy negyven témában hoztak döntést.

T. V.

Forrás: Illusztráció

Az év utolsó rendes közgyűlését tartották a pécsi városháza nagytermében, ám még a napirendi pontok ismertetése előtt az ellenzék több képviselője is kivonult a teremből, a szerdai parlamenti ülésen történtek miatti tiltakozásuk jeléül. Az esetet követően a többi képviselő a vasasi tűzeset utáni teendőket vitatta meg, kiderült jól halad a gyűjtés, és az önkormányzat is segített azoknak, akik elveszítették otthonukat.

Az Óvodai Pályaépítési Program kapcsán a jövő évben négy intézményhez kapcsolódva építenek majd Pécsett homokkal töltött műfüves labdarúgó pályát. Így a kertvárosi ANK épületének közelében, és a Nagy Ferenc téri játszótérnél, Uránvárosban, a Szivárvány Gyermekháznál, illetve a Meszesi iskola területén alakítják ki majd a pályát a gyerekek nagy örömére. Páva Zsolt polgármester a program kapcsán kiemelte, fontosnak tartották, hogy arányosan, különböző városrészek között osszák el a pályákat. A tervezett beruházások költsége mintegy bruttó 64 millió forint, a közgyűlés által biztosítandó önerő, ennek 10 százaléka.

Szó volt a behajthatatlan hulladékkezelési díjhátralékokról is, ugyanis a 2010-2012-ig tartó időszakban mintegy 53 millió forint elmaradást halmoztak fel a pécsiek. Ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy a hulladékkezelési díjtartozás behajtására a rendelkezésre álló eszközök korlátozottak, hiszen jellemzően az adósoknak nem volt ingatlan vagyona, és az ingóvagyon lefoglalásának és árverésének körülményei nem állnak fent. A döntés alapján az önkormányzat a hátralékot megfizeti a BIOKOM Nonprofit Kft. részére.

A következő öt éves időszakra vonatkozó Helyi Esélyegyenlőségi Programot is elfogadták a képviselők. A jövőre kezdődő programban öt kiemelt támogatási területet neveztek meg a nők, a romák/mélyszegénységben élők, a fogyatékkal élő személyek, a gyermekek és az idősek helyzetére is kiemelten odafigyelnek majd a következő időszakban.

Emelkedik a közterület használat díja

A közterületek használatáról szóló 2008-as rendelet módosítását is elfogadták a tegnapi ülésen. A legfontosabb módosítás a jelenlegi díjstruktúrában bekövetkező változás, és a különböző közterület használati díjtételek rendezése.

A díjemelés megközelítőleg bruttó 25 millió forint bevételnövekedést eredményezhet, amit a közterületek kezelője a városüzemeltetési feladatok megnövekedett költségeinek ellátására fordít. A tervezet a város legfontosabb területeit – a többi területtől eltérő díjazású – kiemelt I. és fokozottan kiemelt II. díjövezetekre osztja.

Új tevékenységek és díjtételek is lesznek, a hirdetőoszlopokat például havonta 10 ezer forintért, közvilágítási villany-, és telefonoszlopon elhelyezett kétoldalas reklámhordozót 160 forint/db/ hó áron lehet bérelni. Változik az idényjellegű árusítás díja is, 440 forint/m²/nap-ról 500 forintra. Az építési munkákhoz kapcsolódó közterület használatok díjai pedig 120 forint/napról 200 forint/napra változnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!