Baranyai körkép

2019.02.04. 16:10

Bólyban számlálták a legtöbb fülesbaglyot

Zs. K.

Összesen 84 baranyai helyszínt kutattak át részletesen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület baranyai önkéntesei az erdei fülesbaglyok téli bagolyszámlálásakor, amelyet január végén végeztek. Az eddigi legalaposabb számlálás során az összes korábban ismert gyülekezőhelyet felkeresték, és más rejtőzködésre alkalmas helyeken – templomkertekben, temetőkben, fenyőkkel vegyes utcai fasoroknál, parkokban – is vizsgálódtak.

A Madártani Egyesület önkéntesei ezek közül összesen 36 helyen találtak baglyokat. Három korábbi gyülekezőhelyen sajnos kivágták a fákat, ezért a helyek alkalmatlanná váltak a baglyok nappali pihenésére. Több esetben csak a fák alatti elenyésző mennyiségű köpet jelezte a baglyok ideiglenes jelenlétét, de telelő madarakat nem sikerült megfigyelniük. Ezeken a helyeken valószínűleg csak egy-egy bagoly nappalozott alkalmanként.

A felderített gyülekezőhelyek száma hattal haladta meg a tavalyit, a számlálás pillanatában ezeken a helyeken összesen 803 erdei fülesbagoly tartózkodott. Ez azonban csak becsült érték, hisz az örökzöld fákon nagyon nehéz felfedezni a baglyokat, ezért a nappalozó madarak pontos száma nem minden esetben állapítható meg.

A Madártani Egyesület közleményéből kiderül az is, hogy az egyedszám elmarad a tavalyi csúcstól (akkor 1039 példányt számláltak össze), de a megyében még így is jelentős számban telelnek a baglyok. A legtöbb példányt, 93-at Bólyban figyelték meg, a Kisszentmártonhoz tartozó Mailáthpusztán 63-at és Liptódon 56-ot számláltak, de 50 példányt elérően Majson, Nagybudméron és Zalátán is teleltek baglyok.

Az egyesület baranyai tagjai januárban a vörös kányák telelő állományát is vizsgálták, amely azért is érdekes, mert a hazai telelő állomány 85,7 százaléka a megyében található, tehát Baranya szerepe meghatározó a kányák telelése szempontjából. A felmérés eredményeként 48 vörös kánya mellett két áttelelő barna kányát is sikerült megfigyelni. A legtöbb vörös kánya, 41 példány ezúttal is a Baksa melletti erdőben éjszakázott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!