fejlesztés

2019.02.26. 07:00

Panorámasétánnyal bővül a nagyharsányi szoborpark

Április közepétől nagyszabású beruházások kezdődnek a Nagyharsányi Szoborparkban.

Dunántúli Napló

Új, korszerű, tájba illő stílusú fogadóépület épül a nagyharsányi szoborparkban, illetve a szoborparkot övező sziklafal peremén Kikerics panorámasétányt alakítanak ki. A fogadóépület alapköveit március elsején teszik le, és április 25-től – az építkezési munkálatok idejére – a szoborpark ideiglenesen bezár, de a Szársomlyó csúcsára szervezett szakvezetéseket továbbra is megtartja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI), a résztvevők olyan kerülőúton fognak majd haladni, ami nem érinti az építkezéseket.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság az új Kikerics panorámasétány létrehozására, valamint a fogadóépület bővítésére, modernizálására összesen 337 millió forint pályázati támogatást nyert a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében.

A Szársomlyó korábbi bányászati tevékenység következtében kialakult katlanának magasabb térszínén egy fém, illetve fa szerkezeti elemeket tartalmazó, „lebegő” járófelületet építenek a fokozottan védett természeti terület értékeinek (elsősorban a magyar kikerics) bemutatására, így a szoborpark és a környező panoráma madártávlatból is megtekinthető lesz. A terület belépőpontjaként szolgáló új fogadóépületet pénztárral, ajándékbolttal, közösségi helyiséggel, mosdóval, valamint az épület közelében a kerékpárok tárolására alkalmas berendezéssel alakítják ki.

A projekt részeként új tájékoztató táblákat, madármegfigyelő tornyokat, leskunyhókat, madáretetőket és -itatókat helyeznek ki a tanösvény mentén, továbbá pihenőhelyeket alakítanak ki és nyílt napokat, előadás-sorozatokat is szerveznek majd ide.

Népszerűsítik a területeket is

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a projekttel a működési területének nyolc táj­egységén, 42 helyszínén (tanösvények, bemutatóhelyek, Natura 2000 területek) található Natura 2000 területek hálózatát népszerűsíti. Cél továbbá az Igazgatóság működési területéhez és a Natura 2000 területek hálózatához kapcsolódó bemutatási infrastruktúra egységes megjelenítése, ezáltal a nemzeti park igazgatóság területi megjelenésének az intézmény társadalmi feladatvállalásához méltó szintre emelése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!