garé alatt a föld

2019.02.20. 14:00

Vélhetően állami segítségre is szükség lesz a szennyezett terület miatt

Meg kell állapítani, hogy a szennyezések idején éppen ki volt a tulajdonos a területen

Zs. K.

A Baranya Megyei Kormányhivatal közlése szerint a Budapesti Vegyiművek Zrt.-nek (BVM) kell elvégeznie a Hidason, illetve Garén található szennyezett területek kármentesítését – adta hírül az országos sajtó. Mivel azonban a vegyiművek 2007-ben csődbe ment és a felszámolása azóta is tart, ez állami beavatkozás nélkül lehetetlennek tűnik.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyésze szerint a felelősség vélhetően az államé, illetve a felszámolóé lesz a kármentesítésben. A Baranya Megyei Kormányhivatal közlése szerint a Budapesti Vegyi­művek Zrt.-nek kell elvégeznie a Hidason, illetve Garén található szennyezett területek kármentesítését.

Börcsök Sándor, a BVM felszámolóbiztosa úgy nyilatkozott, tudomása szerint a területen a kárfelmérés zajlik. Amint új és pontos adatok keletkeznek a szennyezés mértékéről, kidolgozhatják a beavatkozási tervet, amelyből az is kiderül, mekkora erőforrásra van szükség a munkákhoz. Azonban azt is meg kell állapítani, hogy a szennyezések idején éppen ki volt a tulajdonos a területen, mennyi kárt okoztak az állami tulajdonlás idején és a magánosítást követően. Ez alapján dönthető el, hogy pontosan mekkora a felelőssége az államnak, illetve a későbbi magáncégnek.

A Greenpeace által kiperelt dokumentumok szerint 1994-ben a Dél-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség kötelezte a BVM-et a garéi veszélyes hulladékkal szennyezett talaj- és talajvíz ártalmatlanítására, és 2002 márciusában Hidason is elrendelték a talaj megtisztítását. Az előbbit 2010 végére, az utóbbit pedig 2007. október 31-re kellett volna befejezni.

Túl a határon

A BVM egykori hidasi gyártelepéről még az 1980-as években szállítottak Garéra mérgező vegyi anyagokat. Hatvankétezer darab kétszáz literes, tetraklór-benzol-származékot tartalmazó vashordót helyeztek el a Garétól mintegy két kilométerre fekvő lerakóban. A Greenpeace nemrég közölt közleményében az áll, hogy a településen egy 2015-ös mérés során a talajra megadott határérték több mint 28 ezerszeresét találták halogénezett aromás szénhidrogénekből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!