vajszló

2019.08.07. 12:30

Méltó helyre kerül Kodolányi mellszobra

A faluban töltött évekből merített ihletet.

M. R.

Forrás: Vajszlói História/Facebook

Értékes darabbal gazdagodik a Kodolányi János Emlékmúzeum, Kunvári Lilla szobrászművész az íróról készített bronz mellszobrát sok évtizedes pihenője után ugyanis ebben az intézményben helyezik el. Az ünnepélyes szoboravatóra augusztus 10-én, szombaton kerül sor, hiszen erre a napra esik az író halálának ötvenedik évfordulója. A mellszobor mellett a Kodolányi család számos fényképet és egy festményt is ajándékozott a településnek.

A szoboravató ünnepség után a Balikó Tamás Művelődési Központban Szigethy Gábor színháztörténész méltatja majd az író munkásságát, majd egy különleges színházi darabot is bemutatnak, amely Kodolányi János Zárt tárgyalás című novellájából készült. A művet, amelyben az író saját rémálmait eleveníti meg platoni dialógusokban, Rátóti Zoltán rendezte.

Kodolányi János író szellemi szülőföldjének tartotta az Ormánságot, tízévesen került Vajszlóra, és a faluban töltött évek tapasztalatai írásainak kiapadhatatlan forrásává váltak. Tiszteletére nyitották meg 1979-ben a régi erdőgondnoki épületben az emlékmúzeumot, amely négy helyiségből áll. Az első szobában egy XX. század eleji erdészeti hivatal látható. Két teremben kaptak helyet az író munkásságát, és abban az Ormánság megjelenését bemutató fotók, plakátok és személyes tárgyak. A negyedik teremben pedig a helyiek által összegyűjtött, a XIX. század végét reprezentáló paraszti használati tárgyak idézik a Kodolányi műveiben is megjelenő világot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!