szavazgattak

2019.11.14. 12:42

Pécsi közgyűlés: másodjára ültek össze, személycserékről döntöttek

Megkezdődött a pécsi közgyűlés csütörtöki ülése, amelyen többek között szóba került az SZMSZ módosítása is. Délután jöttek a személycserék.

M. R.

Fotó: Laufer László

A pécsi közgyűlés csütörtöki ülésén elsőként egy 2017-ben hozott, a civil szervezetek működésével kapcsolatos rendelet eltörlését szavazta meg. Ezután tértek át a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítására. A módosító javaslatok között többek mellett szerepelt a hosszabb felszólalási idő megadása, a napirend előtti felszólalás lehetősége vagy az elterjesztések szóbeli ismertetése. Több képviselő is aggodalmát fejezte ki, miszerint ha a módosítások nélkül fogadják el az SZMSZ-t, az jelentősen korlátozza a képviselők hatáskörét. Ennek ellenére a módosító javaslatok közül mindössze egyet szavazott meg a közgyűlés, amely arra vonatkozik, hogy a tervezeteket minden esetben ismertetni kell.

Ahogy Péterffy Attila fogalmazott, ahhoz, hogy a polgármesteri tevékenységet hatékonyabban valósíthassák meg, szükséges, hogy jelenleg a hivataltól távol lévő egységeket áttelepítsék. A közgyűlés a viták ellenére is megszavazta, hogy az átszervezés miatt a frakcióknak a Perczel utcában biztosítanak irodákat, a jelenlegi két ügyfelet pedig áttelepítik onnan.

 

A képviselők ezután jóváhagyták a bizottságok ügyrendjét, megszavazták a Napsugár bölcsőde felújítására vonatkozó előterjesztést, valamint elfogadták a helyi nemzetiségi önkormányzatokkal kötött együttműködési megállapodások felülvizsgálatát.

Az első rendkívüli közgyűlés fél egykor zárult, majd rövid szünet után kezdődött egy újabb rendkívüli közgyűlés, ahol a személycserékről is szavaznak a képviselők. Péterffy zárt ülést rendelt el 12:50 perckor. A zárt ülésről a Fidesz, a KDNP és az ÖPE frakció is kivonult, ahogy mondták a politikai tisztogatás elleni tiltakozásul.

A zárt ülést követően megtudhattuk, hogy a Zsolnay Örökségkezelő élére 6 hónap határozott időtartamra Rózsa Zoltánt választották meg, a Pécsi Kommunikációs Központot pedig Bleszity Péter vezeti szintén 6 hónapig.

Ezt követően nyílt üléssel folytatódott a munka. Az innovációs biztosról is szavaztak, szót kért Csizmadia Péter, aki aggályosnak tartotta, hogy egy politikai megbízott érkezik a posztra, Nemes Balázs ugyanis a Momentum szóvivője. Hosszas politikai vita után megszavazták Nemes Balázst innovációs biztosnak.

Szintén hosszas diskurzus előzte meg a civil kapcsolatok tanácsnokának megválasztását, melyet végül 16 igen szavazattal, 9 tartózkodás mellett fogadtak el. Kunszt Márta tölti be ezt a posztot mostantól. A mai második ülés ezzel véget ért.

A biztonságos működést kockáztatják a vezető leváltásával

A közgyűlés után sajtótájékoztatót tartott a Fidesz-KDNP-ÖPE frakciószövetség. Vári Attila ott úgy fogalmazott, hogy ma csorbult a demokrácia, mert a város vezetése centralizálja a hatalmat. Csizmadia Péter, a közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője hozzátette, hogy az SZMSZ módosítás miatt a korábbiakhoz képest jóval kisebb megszólalási lehetőséggel dolgoznak a képviselők, amely alkalmatlan arra, hogy megfelelően alátámasszák, ha nem értenek egyet egy előterjesztéssel.

Bognár László szerint a ZSÖK biztonságos működését kockáztatják azzal, hogy leváltják az ügyvezető igazgatót. Kővári János pedig elmondta, hogy a frakciószövetség a továbbiakban is ellenőrző szerepet fog betölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!