mi lesz itt?

2020.01.22. 14:00

Élesedik a helyzet a Tüke Busznál a sztrájk miatt

Felháborítónak és fenyegetésnek tartja a buszos szakszervezet a balliberális városvezetés közleményét, amelyben azt írják a dolgozókért kiálló érdekképviseletnek, hogy tartózkodjanak a felelőtlen nyilatkozatoktól.

Bóka Máté

Türelmet kérnek a dolgozóktól, hogy megalapozott és kölcsönösen előnyös megállapodások születhessenek – közölte a pécsi városháza azt követően, hogy már hetek óta sztrájkhangulat van a Tüke Busznál.

Azt viszont leszögezték, hogy „január 31-ig nem lesz bérmeg­állapodás. Pécs közgyűlése március 15-ig fog dönteni idei költségvetéséről, addig felelőtlenség lenne bármiféle ígéret a Tüke Busz dolgozói felé”. A városháza továbbra sem mondott konkrét választ arra, hogy megadják-e a 25 százalékos béremelési követelést, ismét csak annyit közöltek, hogy egy középtávú, hároméves bérmegállapodásban látják a megoldást.

Az MSZP-DK-Jobbik-Momentum egyesülés által irányított városvezetés közölte, hogy „egyúttal felkérjük a béremelés ügyében magát exponáló szakszervezetet, hogy tartózkodjon a felelőtlen nyilatkozatoktól”.

A városháza nyíltan nem nevezte meg az érdekképviseletet, ám csakis a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezetről (SZAKSZ) lehet szó, miután a másik céges szakszervezet, a Független Demokratikus Szakszervezet jelenleg nem támogatja a sztrájk megtartását.

Dobi István, a SZAKSZ elnöke felháborítónak és fenyegetésnek ítélte meg a városházi közleményt, mint mondta, a pénteki tárgyalásra ilyen előzményekkel kell készülniük.

Az érdekképviselet szerint a mozgásterük leszűkült az önkormányzati megnyilvánulással, abban az esetben, ha a január 24-i bértárgyaláson a Tüke Busz nem tesz ajánlatot egy 25 százalékos bérfejlesztésre és ezzel is megerősíti az önkormányzat közleményét, akkor a SZAKSZ bejelenti az elégséges szolgáltatásról szóló tárgyalás megkezdését.

– Szakszervezetünk a sztrájkkal nem a város polgárait kívánja büntetni, hiszen nem ők ígérgetnek biztos munkahelyet és kiszámítható jövőt, hanem az önkormányzat vezetését – fogalmazott az elnök.

Az érdekképviselet várhatóan a közeljövőben meg is tartaná a munkabeszüntetést, öt napon keresztül délelőtt 9 és 12 óra között. A pontos időpontot egyelőre azért nem hozzák nyilvánosságra, mert tartanak attól, hogy az ellenérdekeltek rászerveznének, amivel megtörhetnék a demonstrációt. Egyébként a felmérésük szerint a dolgozók több mint a fele egyetért a béremeléssel, és hajlandó lenne aktívan is részt venni a tiltakozásban.

A képviselők saját maguknak már kétszer is emeltek

A baloldali városvezetés ugyan a buszos dolgozóktól türelmet vár el, ám saját maguknak már tavaly megemelték a fizetésüket. Ráadásul olyan konstrukciót fogadtak el, hogy a rövid regnálásuk óta már kétszer is örülhettek a magasabb tiszteletdíjnak. Az emelésnek köszönhetően a bizottsági elnökök például pár hét leforgása alatt eljutottak oda, hogy bruttó 305 ezer forintot vihetnek haza. A polgármester, Péterffy Attila nem adott magyarázatot az emelés szükségességére. Érdekesség, hogy amíg a sofőrök esetében a költségvetés előkészítésére hivatkoznak, addig a képviselői fizetések kapcsán egy, a Péterffy Attila által jegyzett korábbi előterjesztésben leszögezték, van pénzügyi fedezet a megemelt képviselői tiszteletdíjakra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!