világjárók

2020.01.05. 11:20

Japánba készül a pécsi gyermekkar

Erre mondják azt, hogy: „Jött, látott és győzött.” A PTE Pannon Gyermekkarról ugyanis bátran kijelenthető, rövidesen az összes földrészt meghódítja.

Mészáros B. Endre

A PTE Pannon Gyermekkar Schóber Tamás vezetésével januárban japán turnéra indul és előkészítés alatt áll egy új-zélandi koncertkörút is, valamint egy egész estés fellépés a New York-i Carnegie Hallban.

A kórusról tudni kell, hogy mindössze négy éve működik, az első évben pedig csak gyakoroltak, így napjainkra már közel száz mű van a repertoárjukban, és időközben külön utánpótláscsapatot is kialakítottak 4–9 éves gyerekekből.

Két éve aztán meghódították Amerikát, a New York-i Carnegie Hallban volt a tengerentúli sikeres bemutatkozásuk, idén nyáron pedig a harminc pécsi gyerek három hetes körúton több kanadai és USA-beli nagyvárosban lépett fel, húsz állomásos turnén és fesztiválhangversenyen.

Nem akármilyen feladat volt a gyerekek számára a nyári amerikai kaland, hiszen közben 40 ezer kilométert utaztak és tízszer emelkedtek repülővel a magasba. Schóber Tamás kiemelte, mindezek ellenére a gyerekekkel soha, sehol, semmi gond nem volt. A közönség pedig akár magyarokból, akár amerikaiakból állt, fantasztikusan fogadta a kórus műsorait. A Missoulai Fesztiválon például hatszor is felléptek, óriási ünneplés közepette.

Ekkortájt kaptak újabb megkeresést is a japán Kobe városából egy nemzetközi gyermek, ifjúsági és felnőtt kórusfesztiválra (Osakától 40 kilométerre délre található a település). Egyházzenével és magyar szerzők ismert műveivel indul most a felkelő nap országába a PTE Pannon Gyermekkar, január 9–21. között. Japánba az út Dubai-on keresztül vezet, Tokióba érkezik a társaság, ahol énekelni is fognak, majd Osakában, Kiotóban és Kobében lesznek újabb fellépéseik. Egy Schubert-átiratot, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Balázs Árpád és Selmeczi György műveit éneklik majd, az egyházzene adja a műsor gerincét, és Schóber Tamás saját kórusművét is előadják.

Vannak már újabb távoli felkérések

A nagy utazás költségeit a pécsieknek kell állniuk, sőt, a szállásköltség jó részét is. Ez több mint tízmilliós tétel, melyet egyelőre magánszemélyek adtak össze és zajlik a támogatók, szponzorok, adakozók keresése, valamint négy éves keretszerződést köt most a kórus a főtámogató Pécsi Tudományegyetemmel. Ezért a költségtakarékosság jegyében Japánba 21 fős kórus megy csupán, négy kísérővel. Van már újabb felkérésük is Új-Zélandról, a nyári amerikai turnén pedig a Carnegie Hall vezetőségével egyeztettek, és a világhírű hangversenyterembe 2021 tavaszára önálló koncertre kaptak meghívást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!