Koronavírus Baranyában

2020.04.06. 20:00

Dolgoznak és egyelőre kivárnak a buszsofőrök

A veszélyhelyzet előtt még komoly sztrájkot fontolgató pécsi buszsofőrök szinte egyik napról a másikra a frontvonalba kerültek, hiszen nekik akkor is dolgozniuk kell egy zárt közösségi térben, amikor mások meg tudják oldani az otthonmaradásukat, vagy otthonról dolgoznak.

Bóka Máté

A Tüke Busz Zrt. sofőrjei az elmúlt hónapokban a bérük rendezését követelték, most azonban kivárnak, dolgoznak. Őket egy szalagkordon védi az utasoktól, akiknek az első ajtós felszállást is megtiltották, valamint jegyet sem árulnak.

– Vegyes, hogy a sofőrök miként élik meg a mostani helyzetet: van, aki jobban tart a vírustól és sokszor fertőtlenít, van, aki kevésbé – mondta a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) pécsi szervezetének vezetője, Raposa Gábor. – Egyelőre kivárunk, nem tudjuk, hogy meddig tart a mostani helyzet.

Mint mondta, már korábban is úgy harminc sofőrrel kevesebb volt a járatkibocsátások számához képest, így sokan túlóráztak, jellemzően havi 25 órát. Miután most hétköznap 17 óra után a vasárnapi menetrend érvényes, csökkentették a járatok számát, így kevesebb lesz a túl­órájuk is, ezért nagyjából a kötelező alapóraszámot teljesítik. Raposa szerint nyilván ennek megfelelően csökkenni fog a keresetük is, miközben a volános dolgozók alap­órabére közel 500 forinttal magasabb, ott már 1700 forint felett van.

– Természetesen most ezzel nem tudunk foglalkozni, de ha vége lesz a járványnak, és a helyzet normalizálódik, akkor a béreket mindenképpen rendezni kell a volánosokhoz viszonyítva – mondta, hozzátéve: egyelőre nem tudni azt sem, hogy miként alakul a piac, hány fuvarozócég megy tönkre, és hány jön létre helyettük, ezáltal miként alakul a sofőrök élete.

A SZAKSZ már az év elején szerette volna a Volán-dolgozókhoz igazítani a Tüke Busz Zrt. sofőrjeinek béreit, ám a városvezetés 8 százalékos emelést adott csupán – ezt még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt elfogadott költségvetésben. Ez azonban jelentősen elmaradt az érdekképviselet által kért 25 százalékos emelés mértékétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!