Koronavírus Baranyában

2020.04.20. 14:00

Fertőzés forrása lehet az eldobott kesztyű

Az egyszer használatos, eldobható gumikesztyűk és szájmaszkok napjainkban szinte minden háztartásban megtalálhatóak, ám a használatuk után sokan nem a megfelelő helyre dobják ezeket, ezzel szennyezve környezetünket.

Tóth Viktória

Egyre többen használnak eldobható szájmaszkokat, egyszer használatos gumikesztyűt a vírus elleni védekezésben. Az interneten nap mint nap jelennek meg olyan képek, amelyeken ezek az eszközök láthatók, amint az utcán, parkolókban, zöld­övezetekben a földre dobva hevernek. Sajnos Baranyában is találkozhatunk ilyennel, legtöbbször a bevásárlóközpontok, hipermarketek közelében.

A használt maszkok és kesztyűk veszélyes hulladéknak számítanak, potenciális veszélyforrást jelenthetnek, így ennek megfelelően kell kezelni őket. Ennek értelmében az elhasznált védőfelszerelést használat után zacskóba kell helyezni, majd úgy kidobni. Érdemes lehet akár a használt maszkot kettévágni, nehogy más használhassa. Szakértők szerint ugyanis alapanyagtól függően akár napokig is életben maradhat rajtuk a koronavírus.

Mint azt a hivatalos, vírussal foglalkozó honlapon is leírták: fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus egyes felületeken. A gumikesztyűket egyébként alapesetben a szelektív hulladék közé is dobhatjuk.

Ezek a tárgyak érintkezés kapcsán nem csak az emberekre, de a természetre is károsak lehetnek. A gumikesztyűk összetételüktől függően csak 200–1000 év alatt bomlanak le, ugyanakkor különösen károsak a környezetre, mert az időjárási hatások miatt apró darabokra esnek szét, az így kialakuló műanyagszemcsék a vizekbe is bekerülhetnek.

Hazánkban is tisztább lett a levegő

A koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási tilalmak és korlátozások, az önkéntes karanténok pozitív következménye, hogy egyes területeken, országokban jelentősen csökkent a levegő szennyezettsége, visszaesett a szennyező anyagok, főleg a nitrogén-dioxid mennyisége a légkörben. A vírus elleni védekezés kapcsán hazánkban is tisztább lett a levegő, ez közvetve a járvány elleni védekezést is segíti. A légszennyezésnek kitett környezetben élők ugyanis veszélyeztetettebbek a vírus okozta megbetegedéssekkel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!