Koronavírus Baranyában

2020.05.03. 20:00

A járvány sem akadályozhatja az igazságszolgáltatást Baranyában

Csaknem 60 százalékkal nőtt egy hónap alatt a távmeghallgatások száma a hazai bíróságokon. Míg idén februárban 834, március 1. és március 31. között már 1314 alkalommal kezdeményeztek távmeghallgatást a bírósági eljárások során. A rendszert alkalmazó bírák száma 287 főről 350 főre emelkedett. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) adatai szerint Baranya megyében 243 százalékkal emelkedett az úgynevezett via video rendszer használata által lefolytatott ügyek száma.

HLB

Fotó: Löffler Péter

Az országos szintű távmeghallgatási rendszer kiépítése 2019 végére készült el, összesen 184 végpont került kialakításra, így az ország teljes területén, minden járásbíróságon, törvényszéken, ítélőtáblán és a Kúrián is van legalább egy telekommunikációs eszközökkel felszerelt tárgyalóterem.

A távmeghallgatás általános jellemzője, hogy személyes megjelenés nélkül bonyolíthatók le a peres felek, terheltek, tanúk, illetőleg szakértők esetében a bírósági kihallgatások, illetve meghallgatások. Mindez pedig úgy történik, hogy a két helyszín között folyamatos, ellenőrzött és valós idejű kép- és hangkapcsolat biztosított.

A rendszer kiépítése óta dinamikusan emelkedett az eszközök alkalmazása, de a veszélyhelyzet alatt megtartott tárgyalások lebonyolításában, zökkenőmentességében is nagy szerepet játszik. A távmeghallgatás megkönnyíti és segíti a bírók munkavégzését, speciális felkészülést a használata nem igényel, a rendszer létjogosultságát a számadatok is alátámasztják.

Az OBH kommunikációs és kapcsolattartási főosztályának közlése szerint februárban 834, míg márciusban már 1314 alkalommal kezdeményeztek távmeghallgatást a bírósági eljárások során, és a rendszert alkalmazó bírák száma 287 főről 350 főre emelkedett.

A pécsi és baranyai bíróságokon a távmeghallgatások számát tekintve összesen 243 %-os volt az emelkedés. Az összesített adatok szerint februárban 16, márciusban már 39 meghallgatást kezdeményeztek.

Idén márciusban Baranya megyében 37 vádlottat és 1 szabálysértés alá vont személy hallgattak meg. Márciusban tanúmeghallgatás távmeghallgatással nem történt a baranyai bíróságokon, ezzel szemben polgári peres fél meghallgatására sor került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!