hitélet

2020.06.30. 07:00

A járvány ellenére is került ajándék a Nyuszibatyuba

Jóllehet a járványügyi helyzet miatt a Pécsi Állatkert és a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász idei Nyuszi­batyu ajándékgyűjtő akciója meghiúsult, mégis gyűltek az adományok, amelyeket a közelmúltban juttattak el a rászoruló gyerekeknek.

A Pécsi Állatkert és a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász tavaly rendezte meg először Nyuszibatyu-akcióját húsvét alkalmával. A program célja az volt, hogy a nélkülöző családok és gyermekeik ne csak karácsonykor, hanem Jézus feltámadásának ünnepén is támogatást kaphassanak.

A 2019-es együttműködés nagy sikerrel zárult, hiszen nagy mennyiségű ruha, mesekönyv, édesség és gyermekjáték érkezett az állatkert aulájába. A kooperációval idén is szeretett volna mindkét intézmény örömet szerezni a nélkülöző családoknak, így 2020-ban is előkészítették az eseményt. Az idei Nyuszibatyu-gyűjtést március 14-től április 13-ig tartották volna, ám ez a járványügyi helyzet miatt meghiúsult. A Covid-19 vírus és a rendeletek következtében a program elmaradt, hiszen a Pécsi Állatkert is bezárni kényszerült kapuit.

– A szervezetek nagy meglepetésére azonban ennek ellenére is érkeztek ajándékok, plüss játékok, könyvek és egyéb adományfelajánlások az állatkert csarnokába. A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász a közelmúltban szállította el a felajánlott tárgyakat, hogy húsvét után ugyan, de mielőbb megajándékozza a gyermekeket – közölte a Pécsi Egyházmegye.

A Katolikus Karitász egyébként a veszélyhelyzeti körülmények között is folytatta széleskörű tevékenységét: szociális intézményei, egyházmegyei központjai, plébániai csoportjai, a hátrányos helyzetű településeken végzett hosszú távú programjai és segélyprogramjai megváltozott módszerekkel, fokozott egészségügyi védelem mellett működtek tovább. A szervezet Baranya megyében is kiemelt figyelmet fordított a vírushelyzet miatt nehéz helyzetbe került családok, illetve időseket, fogyatékkal élőket ellátó szociális intézmények támogatására.

Önkéntes központ is segíti a munkát

Június 17-én adták át a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász tevékenységét segítő önkéntes központot, ünnepélyes keretek között.

A Pécs belvárosában lévő épület modernizálásával a krízishelyzetbe került családokat, önkéntesek képzését és a közösségfejlesztést hivatott szolgálni a segélyszervezet.

Az ünnepségen Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, a szeretet mellett szervezet és infrastruktúra is kell a segítségnyújtáshoz.

Pécs szerepe helyileg és egyházmegyei szinten is különösen jelentős, háttérbázisa az ormánsági felzárkóztatásnak is, ezért a jelenlegi fejlesztés az önkéntes munka koordinálása szempontjából is meghatározó.

A központ megnyitóján felszólalt Herczegh Anita is, a köztársasági elnök felesége, aki köszöntőjében Péter apostolra, a Pécsi Egyházmegye védőszentjére emlékeztetett, majd a Szeretethimnuszt idézve hangsúlyozta a központ felújításának célját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!