havihegy

2020.08.05. 16:01

Gyerekek is részt vettek a pécsi búcsún

Közel száz horvát hívő gyülekezett szerdán a borongós idő ellenére az Ágoston téren, hogy közösen elinduljanak a Havihegyre és részt vegyenek a Havas Boldogasszony-búcsún.

Zs. J.

Háromszázharminchárom évvel ezelőtt építették fel a havihegyi templomot. Minden év augusztus 4-én és 5-én több száz búcsújáró, zarándok gyűlik össze Pécs legszebb fekvésű templománál, hogy részt vegyenek a Havas Boldogasszony-búcsún. Az idei búcsún kedden Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó mutatott be ünnepi szentmisét, amelyet a zarándokokért és a családokért ajánlott fel.

Szerda reggel az Ágoston-téren gyülekeztek a horvát hívők, közel száz fiatal és idős, hogy Máger Róbert atyával közösen elinduljanak a hegyre. Imádsággal, énekkel érkeztek meg a templomhoz, ahol egy-egy kisebb kavicsot helyeztek el, így emlékeztek, hogy a templom építésében horvátok is részt vettek.

A havihegyi templom 1697-re készült el, a pécsi polgárok által korábban tett fogadalom révén. 1690-91-ben nagy pestisjárvány pusztított a városban. Akkor a városlakók megfogadták, ha a vész elmúlik és túlélik, akkor templomot építenek a Havas Boldogasszony tiszteletére. Az úgynevezett „Kakasdomb” meredek lejtőjén hátukon, vállukon cipelték fel az építőanyagot a fehér sziklákra. XVI. Gergely pápa 1844-ben búcsúkiváltságot adományozott a templomnak Szűz Mária ünnepeire.

A 19. század végén és 20. század elején nemcsak a pécsi lakosság apraja-nagyját mozgatta meg a búcsú, hanem érkeztek hívek a közeli falvakból, sőt az ország távolabbi pontjáról is. A Havi-hegy tájékáról akkor nem hiányoztak a lacikonyhák, az alkalmi bor- és sörmérések sem, melyek akkor hozzátartoztak a búcsúhoz, hasonlóképpen mint a vásári komédiások.

Horvát hitéleti tábort tartottak

Első alkalommal szervezték meg az országos horvát hitéleti tábort Pécsen. Mint Trubics Lillától megtudtuk, a július 31-től augusztus 5-éig Havihegyi Szűzanyának ünnepnapja köré szervezték az ötnapos tábort. A horvát származású gyerekek Bácskából, Budapestről, Dráva-mentéről és Baranya megyéből érkeztek. Egész napos horvát nyelvű, interaktív programjaik voltak, így például templomépítést, kenyérsütést is kipróbálhatták. A harminc gyermeket a pécsi Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpontban szállásolták el, akik tegnap szintén részt vettek a körmeneten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!