hetvenedik emléknap

2020.09.07. 07:00

Csendesen tisztelegtek a bányászok előtt

Kicsit másként ünnepelték idén a 70. bányásznapot szerte a megyében, a világjárvány miatt a nagy rendezvények elmaradtak, helyette az emlékezésé volt a főszerep.

M. R.– Zs. K.

Koszorúztak többek között Mázán, Szászváron és Hidason is, Komlón pedig egy háromnapos programsorozattal készültek, amely pénteken vette kezdetét az emlékfaültetéssel és az ünnepi testületi üléssel. Szombaton dr. Somfai Jenő egykori bányaorvos tiszteletére állítottak emlékkövet, és ültettek emlékfát a Díszpolgárok Sétányán az arborétumban. Ez már a 13. emlékfa volt a sorban. A sétányt a Tisztelet Komlónak Egyesület az önkormányzattal karöltve hozta létre, hogy ezzel mutassák ki megbecsülésüket a város díszpolgárai előtt.

A megemlékezések aztán tovább folytatódtak a Vájár szobornál, Jánosi Engel Adolf szobránál és a Bányászati emlékhelyen, este pedig gyertyát gyújtottak a Márka-csille emlékhelynél. A bányásznapok keretében vasárnap tartották a VII. Komlói Pálinka, Likőr és Pogácsa Mustra eredményhirdetését, és az óvodások is felléptek a Múzeumkertben.

Negyedik alkalommal szervezett a Vasasi Szent Borbála Egyesület retró bányásznapot, a szombati rendezvény fő programja a nemrégiben elkészült Szent Borbála táró avatása volt.

Ruzsicsics Ferenc, az egyesület elnöke elmondta, a táró létrehozása azért is bír nagy jelentőséggel, mert más bányászvárosokban lévő skanzenek még akkor készültek, amikor a bánya működött és a vájárok dolgoztak rajta műszakban. Itt azonban már 27 éve, a bánya bezárása óta nem csináltak ilyesmit.

A táró elkészítését június 27-én kezdték el, és az egyesület tagjai nap mint nap, reggeltől estig dolgoztak a vájaton, voltak olyan napok, hogy rájuk sötétedett, így reflektor mellett fejezték be az aznapi munkát. A kialakításnál arra törekedtek, hogy minden korhű legyen, minden úgy nézzen ki, ahogy régen.

A retró bányásznap további programjában az új szabadtéri színpadon fellépett a Vasasi Bányász Fúvószenekar, Pécs Város Mazsorett Együttese és Tánckara, a Bányászszív Dalcsapat és a Csillag Mazsorett Egyesület. Este pedig tűzijáték és bányászbál várta a résztvevőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!