Megelőzés

2020.09.29. 07:58

Repülőről szórják ki a rókáknak a csalikat

Idén ősszel is sor kerül a rókák veszettség elleni vakcinázására, ami miatt ezúttal is ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el az érintett területeken.

Zs. J.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Rejean Bedard

A veszettség elleni oltóanyagot tartalmazó csalétkeket kisrepülőgépekről juttatják ki a megyében október 7–10-e között a kezelendő területekre a rókák természetes élőhelyein, elsősorban erdős, illetve mezőgazdasági területeken. A lakott, sűrűn beépített területekre nem helyeznek ki vakcinát.

A veszettséget főleg a rókák terjesztik. A vakcinázásának fő célja a betegség háziállatokra való átterjedésének megakadályozása és az emberi fertőződések megelőzése.

A tapasztalatok szerint a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede fogyasztotta el a csalétket, ennek köszönhetően ma már nagyon ritkán fordul elő.

Magyarországon utoljára 2017-ben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mutattak ki veszettséget rókánál, emberi megbetegedésre 25 éve nem volt példa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!