újabb galiba?

2020.11.25. 20:00

Túl drága a városvezetés „ingoványos” ötletelése

Nemcsak pénzügyi szempontból tévedhetnek ingoványos területre azzal az ötlettel a városházán, ami a Pécsi-víz mentén lévő terület átformálásáról szól. A városi főépítész 12–16 emeletes házak lehetőségét emlegeti, pedig tíz éve a völgyben fekvő Kodály Központ alá is rengeteg cölöpöt kellett leverni az alapozáskor.

Bóka Máté

Még mindig elérhető a baloldali városvezetés irányítása alá került Zsolnay Kulturális Negyedhez tartó intézmény honlapján az az épületbejárásról szóló programajánló, amely a „Kodály Központ kulisszatitkai” címet viseli, és amiben kedvcsinálóként az a kérdés szerepel, hogy „vajon miért áll cölöpökön az épület?”

Minderre azt követően hívták fel a figyelmet olvasóink, hogy a városi közlönyben arról beszélt a baloldal által kinevezett új pécsi főépítész, hogy egy új városrészt álmodtak a Pécsi-víz mentén, ami a Megyeri úttól a Lánc utcáig terjedő szakaszt ölelné fel a vízfolyás mellett. Ahogy a város hivatalos lapjának hasábjairól kiderül, itt 12–16 emeletes házak is lehetnének; de a főépítész a régi Kertváros létrejötte kapcsán arról is szólt, hogy a Pécsi-víz környéke egykor mocsaras terület volt, 1920 körül csapolták le.

Beszédes azonban, hogy szintén völgyben, a Pécsi-víztől nem messze, a Balokánynál (a szó eredetileg horvátul „mocsaras rétet” jelentett) fekvő Kodály Központnál a tervek elkészülte után derült ki, hogy a talajszerkezet miatt meg kell erősíteni az alapozást, ezért több mint 600 cölöpalapot vertek le – legtöbbet 24 méter mélyen – összesen mintegy 6500 méternyi hosszban. A több százmilliós többletköltséggel járó munkára azért volt szükség, hogy az épület ne süllyedjen el.

Mint megírtuk, ha komolyan gondolják az új városfejlesztési elképzelést, akkor annak összetettsége és volumene miatt a mindenkori kormányok és városvezetések támogatása is szükséges lenne, ráadásul sok céget, vállalatot, ingatlant is érinthetne a projekt – kimenetele ezért lehet kérdéses. Mindenesetre a milliókba kerülő építészeti koncepciótervet már megrendelte a városvezetés.

A témában már hetekkel ezelőtt kerestük az önkormányzatot, de máig nem válaszoltak.

Újabb sétányok

Nemcsak épületekről szólna a vázlatterv, hanem például a Pécs-víz mentén sétányok kialakításáról is. Ugyanakkor sokkal kézenfekvőbb lenne az, ha a népszerű Tüskésréti-tónál a futópálya mellett sétálóknak, családoknak, babakocsis szülőknek, időseknek alakítanának ki egy sétányt, hogy ne legyen folyamatos konfliktus a futók és a gyalogosok között.

A DK egyik pécsi politikusa évekkel ezelőtt arról beszélt, hogy „Pécset élhetőbbé kellene tenni, mert például nincs folyója, amely mellett barátságosan lehetne élni”, a Kétfarkú Kutyapárt pedig „Folyót Pécsnek!” programot is hirdetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!