Földrengések

2021.01.15. 07:00

A Lyceum templomot se kímélte a földrengés

A vakolat több helyen lehullott, falak, freskók is sérültek a belvárosi egyházi épületben.

W. K.

Károkat okozott a Lyceum templom épületében a tavaly december 29-i földrengés, ezért a héten még néhány napig biztosan zárva tart a 18. század második felében épült, a Magyar Pálos Rend tulajdonában álló egyházi létesítmény. Zajlik a károk felmérése, és az esetleges balesetveszély elhárítása, ezért a szentmisék a templomban január 15-ig szünetelnek, és az urnatemető sem látogatható.

Mint azt dr. Szentirmay Tamás, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöki hivatalának vezetője az eseményeket vázolva kérdésünkre elmondta, december 29-én délután a szokásos rend szerint a szentmisére készülődtek, amikor a sekrestyés észlelte a rendellenességeket. Több helyen is lehullott vakolatdarabok borították az oltár és a padsorok környékét, repedések is megjelentek a falon, és a templom egyes részei is porba burkolóztak, olyan volt, minta homokkal szórták volna be a berendezést, a padlózatot.

Miután a templomot rendszeresen takarítják, egyértelmű volt, hogy a földrengés okozott károkat. A helyzetet aggasztónak ítélték meg, ezért a létesítményt bezárták, tartva az utórengések hatásaitól, illetve felmerült az is, hogy az orgona által keltett hanghatások esetleg tovább rontanának a helyzeten. A kezdeményezett részletes statikusi vizsgálat a döntés helyességét megerősítette: a szakember azt javasolta, hogy a mennyezet és az egyéb szerkezeti elemek alapos átvizsgálásáig – ami ezekben a napokban is zajlik – ne fogadjon híveket, látogatókat a létesítmény.

A hivatalvezető hozzátette, azt, hogy mekkora az anyagi kár, egyelőre nem tudják megbecsülni – a szakértő a héten végzi ezek felmérését. A templomot freskók, falfestmények is díszítik – ezeket se kímélték a repedések, restaurálásra szorulnak. Hogy pontosan milyen munkálatokra lesz szükség, a héten körvonalazódik, annyi azonban bizonyos, hogy amíg a balesetveszélyt a szakemberek nem zárják ki, vagy azt nem hárítják el, addig biztosan zárva tart az Urunk Színeváltozása templom. A szentmisék újraindulásáról a Magyar Pálos Rend honlapján, illetve a templom hirdetőtábláján ad majd friss tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!