Földrengések

2021.01.13. 20:00

Ujjnyi vastagságú repedések jelentek meg a házfalakon

A tavalyi 6,3-as erősségű horvát földrengés több baranyai településen okozott károkat.

Zsigmond József

Cserháthaláp, 2014. január 20. Megrongálódott épületet fotóz egy férfi Cserháthalápon 2014. január 20-án. Földrengés volt január 19-én hajnalban a Nógrád megyei Cserhátsurány közelében. Az elsõ rengés a Richter-féle skálán 4,4-es erejû volt, majd egy újabb, 3,4-es követte. A rengések következtében kisebb károk, repedések keletkeztek épületeken, személyi sérülés sehol sem történt. MTI Fotó: Komka Péter

Fotó: Komka Péter

A nagy horvát földrengést, ami tavaly december 29-én történt (6,3-as erősségű) több mint 600 utórezgés követett. Több olyan volt, amit Baranyában is érzékelni lehetett, a legutolsót idén január 9-én. A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közlése szerint 4,9-es magnitúdójú földrengést epicentruma Petrija közelében volt, amit többek között Komló, Mohács, Kozármisleny lakosai is érezhettek.

– Pécsen a keleti városrészben lakunk egy régi parasztházban, amit nemrég újítottunk fel. A tavaly év végi földrengésben megrongálódott a házunk. Az épület fala és a lakásban a padlózat megrepedt ujjnyi vastagságban – mondta el lapunknak egy középkorú nő.

A repedések megjelenése után rögtön jelezték a kárt a biztosítónál és statikust hívtak, aki a múlt hétvégén járt náluk. Elmondása szerint a szakember közölte velük, hogy a házban megközelítőleg másfél milliós kár keletkezett a földrengés miatt.

A hazai biztosítók közül többet megkerestünk, hogy mennyi káresetet jeleztek náluk a megyéből, illetve milyen összegű kár keletkezett az épületekben. Megkeresésünkre két biztosító válaszolt.

Az Aegonhoz 455 földrengés- kárbejelentés érkezett. A legtöbb Pécsről (150), Mohácsról (31), Szigetváról (22), Kozármislenyből (14), de károkat jeleztek még Harkányból, Siklósról, Nagykozárból. Az előzetesen becsült károk 25 millió forintra tehetők. A Groupamához mintegy hetven bejelentés érkezett főleg Pécsről, de sok más településen is keletkeztek károk, így Dráva­iványiban, Csonkamindszenten, Kisharsányban, Mohácson, Botykapeterden, Felsőegerszegen, Komlón, Gerdén, Harkányban, Kozármislenyben, Pellérden, Nagykozárban illetve Somogyapátiban. Hozzájuk összesen 260 kárbejelentés érkezett, a károk átlagos nagysága 200 ezer forint körüli, és az összes kár értéke meghaladja az ötvenmillió forintot.

Felmérik a földrengés okozta károkat

Több olvasói levelet, sms-t kaptunk, hogy szerződésük elolvasása után vették észre, hogy a biztosító csak a nagyobb, 5-ös erősségű földrengés esetén téríti meg a károkat. A Groupama Biztosító lapunknak írt válaszában kiemelte, hogy minden esetben felmérik a káresetet, és amennyiben összefüggésbe hozhatók a földrengéssel, függetlenül a szabályzataikban rögzített minimálisan elvárt erősségtől, akkor az ügyfelek javára eltérhetnek az adott módozat feltételeitől. Náluk a kárbejelentés után két munkanapon belül egyeztetnek az ügyféllel, és öt munkanapon belül szemléznek. A másik biztosító, az Aegon sajtóosztálya közölte, a biztosítási szabályzat értelmében az MSK-64 skála 5. fokozatát elérő földrengéskárok megtérítésére terjed ki a biztosító kockázatviselése. Kiemelték, hogy a földrengés epicentrumához való viszonylagos földrajzi közelség miatt Baranyában megtérítik azokat a károkat, amik egyértelműen a földrengéssel hozhatók összefüggésbe. Jelenleg 17 szakértőjük végzi a kárbejelentések felmérését a megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!