jóslat

2021.01.24. 11:30

Délutánra szépen fénylett Vince, tele lesz a pince

Vince napja igencsak jeles nap a borászok és borkedvelők számára. Az idei évben rendezvényeket a pandémia miatt nem tudtak szervezni, azért a hagyományokat ezúttal is őrizték.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A pandémiás korlátozások miatt az idén a Vince-napot sem tudták a szokott módon megtartani, azonban a hagyományokat továbbra is tartották, és a Villányi borvidék több pontján is szerveztek vesszőszentelést.

Villányban Kecskés Márta református lelkész és Darnai Ágoston katolikus plébános szentelte meg azokat a vesszőket, melyeket a szőlősgazdák eljuttattak a Jammertali kereszthez. Az egyházközség képviselői, Mayer István polgármester, valamint néhány gazda jelenlétében őrizték a hagyományokat, betartva minden járványügyi korlátozást. A programot az érdeklődők online, élő videón keresztül követhették Villány város Facebook-oldalán.

A siklósi önkormányzat, a Tenkes Hegyközség és a szervezők a pandémiás nehézségek ellenére is szerették volna biztosítani a Vince-napi szőlővesszőáldás lehetőségét. Ennek érdekében a hagyományoktól eltérően tegnap három helyszínen, a Zuhánya-dűlőben, az Akasztófa-dűlőben, majd a máriagyűdi körforgalomnál található kereszteknél szerveztek vesszőáldást, betartva a 10 fő alatti létszámkorlátozást. A gazdák a reggeli órákban elhelyezték az említett keresztek valamelyikénél a megjelölt vesszőket, melyeket Keresztes Andor máriagyűdi, illetve Simon-Wágner István siklósi plébános áldott meg. Az áldást követően a vesszőket elvihették a szőlősgazdák. Az önkormányzat részéről az első helyszínen Riegl Gábor polgármester, a második helyszínen Mojzes Tamás alpolgármester, a harmadikon pedig Hirdi Attila alpolgármester és Schneider Péter Pál, a máriagyűdi részönkormányzat elnöke képviseltette magát. A vesszőszentelésen emellett a Tenkes Hegyközség, valamint a Gasztro- és Borbarátnők Borrendje egy-egy tagja is részt vett.

A Pécsi Hegyközségben kilenc éve mindig megtartották ezt a jeles napot, ezúttal azonban közös eseményt nem szerveztek, a gazdák önállóan őrizték a Vince-naphoz fűződő hagyományokat. Radó István, a hegyközség elnöke elmondta, amint lehetséges, és a gazdákkal össze tudnak jönni, tervezik, hogy valamilyen módon pótolják az ilyen alkalmakat.

Számolják, mennyi rügy hajt ki

A Szent Vincéhez kötődő hagyomány a villányi borvidékhez közeli Drávaszögből terjedt el. A néphagyomány szerint január 22-én vesszőket kell metszeni a szőlőből, majd vízbe állítva várni, hogy kihajtson. A vesszőkön található rügyek mennyiségéből lehet következtetni arra, hogy bőséges lesz-e a termés. Ha sok rügy hajt ki, akkor bőségesen lesz bor, ha nem, akkor szomjazás várható. Ha Vince napján olvad, szép, napos idő van, jó, ellenkező esetben rossz bortermés lesz. Péntek délutánra többnyire eltűntek a felhők és napos idő volt, úgyhogy reménykedhetünk a tele pincében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!