ez igen!

2021.02.13. 13:30

Díjazták a sok évtizedes munkát Véménden

Csaknem ötven éve működik a véméndi német tánccsoport.

M. R.

Örökség serleg elismerésben részesült nemrég a Véméndi Német Nemzetiségi Tánccsoport, amelyet a német nemzetiség kulturális örökségének ápolásáért ítéltek meg nekik. A kitüntetést évente egyszer legfeljebb három arra érdemes közösség veheti át, ebbe a körbe került be tehát a baranyai tánccsoport is. Az együttest még 1973-ban alapította Horváth Etele, aki gyermekkora óta táncolt. Katonai leszerelése után döntött úgy, hogy Farkas Erzsébet segítségével feltámasztják a hagyományokat, szerveznek egy tánccsoportot.

Ahogy az alapító elmesélte, először magyar táncokat tanultak, majd miután elvégezte a Pécsi Tanárképző Főiskola kollégiumának nyári képzését, német táncokat is felvettek repertoárjukba. Mivel tudta, hogy az együttes fennmaradásának kulcsa az utánpótlás biztosítása, gyermekcsoportot is alapított, szinte egy időben a felnőttekkel. Ahogy lehetőségük volt rá, fellépésekre is eljártak. Rendszeres résztvevők voltak a Pécsváradi Leányvásáron, az ott kapott kritikákból sokat tanultak – emlékezett vissza Horváth Etele.

Csaknem ötvenéves fennállásuk alatt számos sikert értek el, a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsa minősítőjéről négy fesztiváldíjat hoztak haza – 1999-ben, 2005-ben, 2008-ban és 2014-ben –, a Nemzetiségekért díjat 2013-ban, arany- minősítést pedig 2017-ben kaptak. A baranyai rendezvényeken kívül felléptek a szomszédos megyékben, és külföldi meghívásokat is kaptak.

A járvány a tánccsoport életében is változásokat hozott, amíg tavaly március elején fellépésre mentek, a hónap közepén hozott korlátozó intézkedések miatt leálltak a próbák. Nyáron, majd az ősz első hónapjaiban visszatértek a gyakorláshoz, de november óta ismét kénytelenek szünetet tartani. Várják, hogy ismét visszatérhessenek a próbákhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!