Koronavírus Baranyában

2021.03.20. 20:00

Eddig csaknem ezer lakót oltottak be a pécsváradi oltóponton

Több száz embert beoltottak már a pécsváradi oltóponton, amelynek létrehozását dr. Bíró Ferenc kezdeményezte. Az oltópont segítséget jelent abban, hogy a lakosság átoltottsága minél gyorsabban elérje a megfelelő szintet.

Mészáros Rita

Fotó: Laufer László

Többen várakoztak a Dr. Entz Béla Egészségügyi Központ udvarán péntek délelőtt, hogy megkapják a koronavírus elleni vakcinát. Dr. Bíró Ferenc munkáját önkéntesek segítették, így az adatok felvétele és az oltás is gyorsan zajlott, a folyamat azért tartott kicsit tovább, mert a páciensek csak a kötelező várakozási idő letelte után mehettek el.

Az oltópont létrehozását a nyugdíjas orvos kezdeményezte a Baranya Megyei Kormányhivatalnál, ahol pozitívan fogadták az ötletet. Az eredménye meg is lett, hiszen ahogy Bíró Ferenc elmondta, a helyi háziorvosokkal együtt már nagyjából 800–1000 pécsváradit oltottak be. Ezen kívül a megye többi településéről – Mecseknádasdról, Hidasról és Erzsébetről – is érkeznek ide páciensek. Nagy könnyebbséget jelent nekik az, hogy nem Komlóig kell utazniuk a vakcina miatt.

Háromféle oltóanyagot használhatnak Pécsváradon, a Pfizer/BioNTech mellett az AstraZeneca és Sinopharm is rendelkezésükre áll. Itt ráadásul fogadják azokat a vakcinákat is, amelyeket más oltópontokon vagy praxisokban nem tudnak elhasználni. Mindennek köszönhetően az átoltottság mértéke egyre növekszik, és szeretnének minél gyorsabban eljutni arra a szintre, hogy ne terjedhessen tovább a betegség.

– Nyugdíjas orvos vagyok, és igaz, hogy más szakmámból kifolyólag még mindig rendelek, de ez nem akadályoz abban, hogy elvégezzem az oltást – emelte ki lapunknak dr. Bíró Ferenc. – Úgy gondolom, egy orvosnak kötelessége, hogy a betegek rendelkezésére álljon, amikor arra szükség van. Én ezt próbálom megvalósítani.

Ingyenes tesztet biztosít a város

Annak ellenére, hogy az oltópont működésének köszönhetően Pécsváradon viszonylag sokan megkapták már az oltást, az elmúlt napok teszteredményei mégis egyre növekvő pozitív esetszámot mutatnak ki. Éppen ezért – ahogy azt már korábban is megírtuk – a város önkormányzata térítésmentes tesztelési lehetőséget biztosít azoknak, akiknek gondot okoz az önköltség előteremtése. Vasárnap kivételével a hét minden napján a Baráthegyi Gyógyházban előzetes regisztráció alapján végzik azok vizsgálatát, akiknek koronavírusra utaló tüneteik vannak, vagy szoros kontaktusba kerültek igazoltan fertőzött személlyel. Az önkormányzat egy elkülönített adományszámláról finanszírozza a tesztelés költségeit.

Gördülékenyen megy a városból és a környékről érkezők fogadása, regisztrálása és az oltás beadása

Segítenek az online regisztrációban

A pécsváradi patikusok is közleményt adtak ki az elmúlt napokban, amelyben azt írják, hogy a városban található mindkét gyógyszertárban elérhető a fertőzöttek otthoni kezelésére szolgáló vírusellenes készítmény, a Favipiravir, amit a kezelőorvos írhat fel az igazolt fertőzötteknek.

Hozzátették, ha valakinek nehézséget okoz az internetes regisztráció a védőoltásra, a patikában segítenek neki, csak hozza magával a szükséges adatokat. A lakosokat továbbá arra kérik, ha közeli kontaktusba kerültek fertőzött beteggel, akkor ne személyesen menjenek a gyógyszertárba, mást küldjenek maguk helyett. Amennyiben erre nincs lehetőség, akkor telefonáljanak, és a patikusok megpróbálnak segíteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!