készülődés

2021.03.28. 07:00

Tojások és nyuszik hoznak szép ünnepi hangulatot

Húsvéti díszbe öltöztek a baranyai települések. A feldíszített fák, a szalmából megformált nyuszik és a színes virágok ünnepi hangulatot csempésznek az arra járók szívébe, ami ebben a nehéz helyzetben különösen fontos.

Mészáros Rita

Nyuszik, tojások és virágok díszítik már a településeket, szinte mindenhol készülnek a közelgő húsvétra. Az ünnepvárás általában egy közösségi élmény, több faluban a lakók együtt díszítik fel a közterületeket, vagy közös foglalkozásokon festik meg a hímes tojásokat. Idén ezekre nincs lehetőség a járványhelyzet miatt, de a húsvét nem maradhat el, sőt most talán még nagyobb szükség van az ünnepi hangulat megteremtésére, mint máskor. Éppen ezért több településen is kitalálták, hogyan lehet külön-külön, mégis közösen várni a nyuszit. Pécsváradon, a Szentháromság téren harmadik éve díszítenek tojásfát, az idei dekoráció a napokban került fel rá.

– A kezdeményezésnek nagy sikere volt már az első évben – emlékezett vissza Andrics Aliz önkormányzati képviselő, az ötlet megálmodója. – Közösen díszítettük fel a fát, iskolások, óvodások és még a Gondozási Központ szépkorú lakói is eljöttek, hogy felakasszák a hímes tojásokat.

Ahogy tavaly, úgy idén sem tudták közösségi eseményként meghirdetni ezt az akciót. Ennek ellenére felkerült az ünnepi dekoráció, és minden pécsváradit arra buzdítanak, hogy ha arra jár, vigyen magával egy tojást, amit rárak a fára – most csak így tudják biztosítani a közösségi élményt. Advent idején is létrehoztak egy üzenőfalat a Szentháromság téren, ahol mindenki elmondhatta jókívánságait, és ahogy Andrics Aliztól megtudtuk, most is az a cél, hogy a tojásokra kerüljön egy kedves üzenet, ami összekapcsolja a helyieket.

Sok településen állítanak húsvétfát

Vokányban már szintén harmadik éve hagyomány, hogy húsvét előtt a fák törzseit csavarják be sálakkal. A kezdeményezéshez egyre többen csatlakoznak, amíg az első évben csak pár jelentkező akadt, addig idén már több mint száz fa öltözött ünnepi díszbe. Alattuk egy tábla jelzi, ki volt a készítője.

Mindegyik fa teljesen más, hiszen minden család a saját ízlésének megfelelő dekorációt készít, de egy közösség részét képezik, és ez a fontos.

– Nagy élmény végigmenni a településen, amikor már messziről látszanak a színes törzsű fák – fogalmazott Bálintné Eibel Izabella, a vokányi művelődési ház vezetője. – Sokszor tapasztaljuk azt is, hogy akik csak átutazóban vannak, azok is kipattannak az autóból, készítenek néhány fényképet, majd továbbindulnak.

A kezdeményezéshez nemcsak a helyiek csatlakozhatnak, örökbe fogadtak és feldíszítettek fákat többek között Siklósról, Pogányból, sőt még Szombathelyről is.

Hímes tojásokból készül a kiállítás a kistelepülésen

A kézműves délutánok is elmaradnak, de hímes tojás nélkül nincs húsvét, így otthoni díszítésre buzdítanak az önkormányzatok. Ófaluban, aki szeretne, egy kis dekorációs csomagot kap, Baksán pedig tojásdíszítő versenyt hirdettek a helyieknek.

– Karácsonykor közösen díszítettük fel a falu fáját, és az élő adventi kalendárium is nagy sikernek örvendett, ekkor jött az ötlet, hogy valamilyen formában a húsvétot is közösen ünnepeljük – kezdte Zsigrai Mónika, a baksai kultúrközösség munkatársa.

A készülődésbe minden korosztályt szeretnének bevonni az óvodásoktól kezdve a felnőttekig. Ahogy Zsigrai Mónika elmondta, húsvétkor az IKSZT ablakai kiállítótérré változnak, a verseny során beérkezett tojásokat onnan csodálhatják meg az arra járók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!