Ezúttal is volt roham

2021.04.01. 20:00

Megnéztük, mi zajlik húsvét előtt az üzletekben

A négynapos ünnep előtt igyekszik mindenki beszerezni a húsvéti asztalra való alapanyagokat a boltokban és a piacokon. Szerdán mi is körülnéztünk.

Mészáros Rita

20210204 Pécs Nagy a felhozatal tojásból és különleges zöldségekből a vásárcsarnokban. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Az egyik pécsi hipermarketben kezdtük a napot, ahol délelőtt kilenc óra körül még nem volt olyan nagy tömeg, a vásárlókat számláló kijelző szerint nagyjából 150-en tartózkodtak akkor a boltban. Azt azonban érezni lehetett, hogy folyamatosan egyre többen érkeznek. Az áruházat nem is kis csomagokkal hagyták el az emberek, látszott, hogy az ünnepre készülnek.

Ezután a vásárcsarnokba látogattunk el, ahol szintén nagyon sokan voltak, pedig már dél közeledett. A legtöbben természetesen a füstölt termékeket árusító pultoknál voltak, az ünnepi menü elengedhetetlen hozzávalóját, a sonkát keresték. Választék volt bőven, kisebb, nagyobb, szárazabb, zsírosabb sonkák sorakoztak minden árusnál. A kilónkénti árak 2500–3000 forint között mozogtak, nagyjából ennyit kérnek egyébként a nagyobb áruházakban is a különböző sonkákért. Persze nemcsak a sonkát kell beszerezni, hanem például a tojást is, amelynek darabja a vásárcsarnokban 35–50 forintba kerül mérettől függően.

A sonka és tojás elválaszthatatlan kettőse után egy kis édesség is jár, a boltok polcai már régóta roskadoznak a csokinyuszik és csokitojások alatt. A minőségibb édességért már mélyebben kell a zsebbe nyúlni, egy csokinyuszi akár kilencszáz forint is lehet. Ha még nem tettük volna, akkor pedig a húsvéti dekorációt is beszerezhetjük a hipermarketekben.

A sonkák vásárlásához a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is adott pár jó tanácsot. Ahogy írják, hasznos lehet megnézni, hogy hagyományos vagy gyorspácolással készült-e a termék, illetve hogy a jelölésen a füstölt vagy a füst ízű kifejezés szerepel. Vásárláskor pedig ajánlott szem előtt tartani a megfelelő csomagolást, biztonsági szempontból ugyanis előnyben részesítendők a vákuumcsomagolt, vagy más zárt csomagolásban kapható termékek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!