más tollával

2021.05.12. 20:00

Félbemaradt a Panoráma sétány, másnak köszönhetik az új terasz lehetőségét

Félkészen és lezárva, munkások nélkül várta szerdán – még jó időben – is a havihegyi Panoráma sétány azt, hogy valamikor elkészüljön, addig a gyalogosoknak –akár 1-2 éves gyermekekkel – az út szélén kell botorkálniuk, miközben buszok, terepjárók húznak el mellettük.

Bóka Máté

Kiderült az is, hogy a baloldal ide gondolt kilátós ötlete is az előző városvezetés munkájának köszönhetően valósulhat meg.

Ha gyermekkel voltunk, nem volt érdemes az elmúlt napokban nekiindulni a Tettye felől a Havihegynek, mert a baloldali városvezetés irányítása alá került Biokom Kft. félbehagyta az itteni faszerkezetű sétány felújítását, ezért a pécsieknek – így a babakocsis anyukáknak, kisgyermekes családoknak is – az út szélén kellett botorkálniuk a buszok, terepjárók mellett úgy, hogy mindössze néhány terelőtáblát helyeztek ki, de más biztonsági elemmel nem különítették el a gyalogosforgalmat.

Kerestük a városvezetést is, hogy mi az oka a leállásnak: a faanyag beszállításával vagy pedig a megfelelő munkaerő-kapacitással van-e probléma, és ha ezekkel, akkor miért nem akkor vágtak bele a munkába, amikor minden rendelkezésre áll, de nem reagáltak.

A baloldali vezetésű pécsi városháza arra sem válaszolt, hogy mikor, ki és milyen forrásból szeretné megvalósítani annak az új terasznak az ötletét is, amelyet a baloldal által sokat szidott előző városvezetés tett lehetővé a Havihegyen. A jobboldali városvezetés ugyanis már 2010-ben elindította azt az évekig tartó jogi folyamatot, amellyel az itteni dupla telken található, elhíresült egykori Pongrácz-kertet szerezte meg a város kisajátítási eljárással. A közpark besorolást kapott természetvédelmi területen, a cél már akkor is az volt, hogy rendezzék a sétány melletti környezetet, a látképet biztosítsák, s így ennek érdekében az akkor még itt található giccses, magánemlékhelyet el is bontották, eltávolították.

Nem ők oldották meg az évtizedes gondot

Lapunk az előző városvezetés idején felszámolt tettyei romkertről és környékéről közel negyedévszázada írt: 1996-ban természetkárosítás miatt indult eljárás a volt tulajdonos ellen, de már 1993-ban egy építkezést tiltó határozatot hozott az önkormányzat azért, hogy az itteni növény- és állatvilágot megóvják. Később a szomszédok a rendőrségen tettek feljelentést a felhalmozott törmelékek miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!