sportközpont épül

2021.06.15. 14:09

Már elbontották az egykori művelődési házat Bólyban

A város központjában nem az évtizedek óta megszokott utcakép fogadja a Bólyba érkezőket – elbontották ugyanis a korábban szebb napokat látott, több mint 120 évvel ezelőtt épült művelődési házat.

Wald K.

Fotó: Monyoródi Levente

– A létesítmény immár három esztendeje üresen állt, műszakilag annyira elavult állapotban volt, hogy mindenképp indokolttá vált az elbontása – tájékoztatta lapunkat Hárs József, Bóly polgármestere. A munkálatok ezekben a napokban érnek véget.

Az önkormányzat reményei szerint azonban nem marad sokáig parlagon a terület – régi terv, hogy egy korszerű sportközpont épül majd a városnak ezen a részén, a komplexum megvalósításához pályázati támogatást igényelt a város.

A visszaemlékezések és a korabeli iratok szerint 1893-ban épült fel a főutcában a későbbi művelődési ház, a Németbólyi Katolikus Ifjúsági Egylet közösségi épületeként. Az ifjúság nevelése céljából szerveztek erkölcsös és vallási felolvasásokat, gyakorlati előadásokat, színielő­adásokat, hangversenyeket, zenés estélyeket, mulatságokat itt, gyakori helyszíne volt továbbá lakodalmaknak, emellett számos nagyobb ünnepséget, különböző közgyűléseket is tartottak benne.

A második világháború után az ifjúsági egylet székházát művelődési házzá minősítették, és 1949. augusztus 20-án vette fel József Attila nevét. Húsz évvel később alakították ki a déli szárnyában a községi könyvtárat. A művelődési ház szerepét és különböző feladatait 1993-ban az Erzsébet Vigadó vette át, a Városi Könyvtár pedig 1999-ben költözött jelenlegi helyére.

Nyit a strand

A hajdani művelődési ház szomszédságában lévő strand környezetének rendezettsége érdekében is időszerű volt a művelődési ház elbontása. A bólyi fürdő gőz­erővel készül a nyitásra – a szezon előtti karbantartásokat elvégezték, a medencéket is takarítják, a szükséges hatósági engedélyek beszerzése van már csak hátra. Nagyjából két hét múlva várható, hogy megnyílnak a fürdő kapui a strandolni vágyók előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!