érdekesség

2021.08.20. 09:27

Borgonát avattak a Siklósi Várban

Zs. K.

Egy unikális hangszer debütált csütörtökön este a Villányi borvidék jóvoltából a Siklósi Várban. A borospalackok felhasználásával megépített BORgona a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. pályázati forrásának köszönhetően készülhetett el, eredeti ötletgazdája pedig nem más, mint Szentgyörgyváry Péter siklósi várkapitány.

A Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. 2019. tavaszán nyújtott be pályázatot egy borutak közötti együttműködésre épülő határon átnyúló projekt támogatására. A sikeres tendert követően a kiválasztott Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra szakembereivel, Budavári Attila (Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra tulajdonosa) iránymutatása mellett elkezdődött a közös munka.

A BORgona tulajdonképpen egy klasszikus orgona, melynek a különlegessége, hogy az egyik sípsor kisebb-nagyobb borospalackokból áll, és így van behangolva. Ezzel egy pánsípot idéző hangon szólal meg, teljesen egyedi hangzást adva a hangszernek.

Fotó: Rajnai-Zsíros Krisztina

A Borgonát először augusztus 19-én, „Gettogether 2021” sétáló borkóstoló keretében mutatták be, ahol Dr. Balatoni Sándor Junior Prima díjas orgonaművész, zeneszerző szólaltatta meg. Őt olyannyira megihlette az egyedi instrumentum, hogy „Terroir du Villány” néven komponált egy 6 tételes rövid karakterdarabot, amely a Villányi borvidéket mutatja be 6 tételben. (Terroir du Villány; Rozé; REDy; Pinot Noir; Cabernet Franc és végül a Cuvée, ami felvonultatja az előző darabok témáit.)

Az új hangszer a tervek szerint kiemelt alkalmakkor fog megszólalni a nagyérdemű közönség előtt, egyébként pedig a Siklósi Vár kápolnájába költözik be, ahol kellő körültekintés mellett lesz megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!