Felvirágoztatás-on

2021.08.10. 16:40

Újabb balokányi beruházás készült el, amit sokan vártak

Egy fecske is csinálhat nyarat, bizonyította be a Balokány-ligetért Egyesület. A tagok évekkel ezelőtt elhatározták, hogy a Balokányt megpróbálják felvirágoztatni, hogy visszanyerje régi pompáját, és így a pécsieket is visszacsalogassák a ligetbe.

Zsigmond József

20210729 Pécs Balokány ligetnél átadásra vár a tószínpad. Fotó: Löffler Péter LP Új Dunántúli Napló

Fotó: Laufer László

Több kisebb-nagyobb felújítást végeztek: megszépült a Pepita, helyrehozták a padokat, útburkolatot, zöldesítettek, biciklitárolót adtak át és a biztonságra is ügyeltek, kamerákat szereltek fel.

Az álmuk az volt, hogy a tószínpadon, ahol korábban az O­mega, az Illés is fellépett, újra lehessen koncertezni. Az álom mára valósággá vált. Egy korábbi sikeres pályázatnak köszönhetően az elmúlt hetekben közel 15 millió forintból elindult a tószínpad felújítása, ami hamarosan el is fog készülni.

A munkálatok tavasszal kezdődtek. Először a víz leengedése után felmérték, milyen károsodást szenvedett a tószínpad, milyen természeti amortizáció, illetve fémkorrózió történt az évek során, míg a szerkezet a vízben állt. Kiderült, hogy szerencsére a szerkezet nagyon jó állapotú, kisebb javításokat kellett csak elvégezni rajta.

Körülbelül 50 centiméteres szakaszon volt tapasztalható erős lerakódás, amit homokszórásszerű szemcseszórással tisztítottak meg. A színpad tervezője egyébként korábban a pécsi egyetemen végezte tanulmányait, és a Balokány-liget rehabilitációjáról írta a mestermunkáját – akkor még nem gondolta, hogy a későbbiekben részese lesz a felújításnak is.

Az új tószínpad kör alakú, a burkolata szibériai vörösfenyő. A színpad egyik részén mozgáskorlátozottak számára rámpát alakítottak ki. A műszaki átadása-átvételére augusztus végén kerülhet sor, utána egy ünnepi átadó következik. Úgy tudjuk, egy pécsi zenekar avathatja majd fel az új tószínpadot.

Csónakázhatnak a családok

A Balokány-ligetért Egyesület azt szeretné, hogy a Balokány egy olyan helyszínné alakuljon, ahová a családok örömmel járnak kikapcsolódni, szórakozni. A tószínpadon nemcsak koncerteket tartanának, hanem a Pepitában található büfé teraszhelyévé alakulhatna, illetve a tavon szeretnék, ha rendszeres lehetne a csónakázás. Egy biztos, ezzel a fejlesztéssel Pécs városa egy új rendezvényhelyszínnel gazdagodott, ahol kisebb-nagyobb koncerteket, kulturális rendezvényeket, gyermekprogramokat is megtarthatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!