Bányászok ünnepe jön

2021.09.02. 11:30

Sok helyen tartanak megemlékezést a megyében

A bányásznap hosszú múltra tekint vissza, megünneplésének módja az évek során rengeteget formálódott. Idén több helyszínen színvonalas kulturális műsor és nívós népművészeti vásár ad méltó keretet az ünnepnek.

Móga Richárd

Bányásznapi megemlékezés a Hősök Terén

Fotó: Dunántúli Napló

A bányászok iránti tisztelet és megbecsülés jeleként az idei esztendőben is többtucatnyi településen megrendezik a bányásznapokat. A hét közepén megyeszerte megkezdődnek az események.

Megyénkben a legnagyobb rendezvényt majd Komló rendezi, amely minden korosztály számára érdekesnek ígérkező koncertekkel és kiállításokkal várja a látogatókat. A nagyszabású eseményre többek között azért is kerül sor, mert a város idén, szeptember 2-án ünnepli a hetvenedik születésnapját. A Komlói Bányásznapok szeptember elsején kezdődik a komlói alkotók kiállításával, melyet a városi könyvtárban tekinthetnek meg az érdeklődők, majd szeptember 5-én egy Hoo­ligans-koncerttel zárul.

Megemlékezésre lehetőség van Pécsbányán is, ahol vasárnap délelőtt 10 órától bányásznapi megemlékezést és koszorúzást tartanak a pécsbányai Bányász-emlékműnél.

Szombaton Kővágószőlősön a Zsongorkő Baráti Kör immár 11. alkalommal hívja találkozóra a III-as üzem volt dolgozóit. Hidason a hétvégén egész napos programokkal várják a családokat.

Az ismert Bányászszív dalcsapat fellép többek között Nagykozárban, Bakonyán, Vasason, Pécsen és Pécs-Hirden is a bányásznapok alatt.

Már eltűnt ez a munkakultúra

„A mélyművelésű mecseki bányászat több mint 200 év után mára csak tanulmányokban, s az itt lakók emlékeiben él tovább. Akik az utolsó évtizedekben bányászként aktív résztvevői voltak ennek a történetnek, tudják, a mecseki bányákban dolgozni nehéz és embert próbáló feladat volt. A bányászat Pécs és Komló, a Dél-Dunántúl fejlődését, gazdasági lehetőségeit is meghatározta. Az új lakások ezrei mellett művelődési házak, sportlétesítmények, utak, közművek épültek a bányák jóvoltából. A támogatás érezhető volt a kulturális életben és az egészségügyben is. A mélyművelésű bányák bezárásával eltűnik egy sajátos szaktudás, munkakultúra.” (forrás: MBM)

 

Az ünnep története

A bányásznap hosszú múltú hagyományra tekint vissza. Bányavidékenként eltérő időpontban rendezték ezeket az ünnepségeket a bányászok nehéz és küzdelmes munkájának megbecsülésére. Azonban 1951 óta szeptember első vasárnapján országosan egységesen tartják a bányásznapot, az 1919. szeptember 6-án eldördült tatabányai csendőrsortűz áldozatainak emlékére. A tatabányai bányászat nagyon mostoha körülményei, az 1950-es nagy bányaszerencsétlenség és az ezek miatti elégedetlenséget akarták csillapítani a bányásznap törvénybe iktatásával. A bányászok pedig ebben az időszakban közvetítő védőszentjüknek Szent Borbálát választották.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!