Reflexológia heté

2021.10.25. 17:00

A talp csendben teszi a dolgát, de jelezni tud, ha baj van

Sokan nem is gondolnák, hogy mi mindent ki lehet deríteni az emberről a talpa alapján. Szeptember utolsó hetében rendezték meg a Reflexológia hetét – ennek kapcsán beszélgettünk Magyary-Jávor Zsófia talpásszal.

Czine Vanessza

Fotó: Shutterstock

– Hányadik alkalommal rendezték meg az eseményt?

– Nemzetközi szinten 1990 óta rendszeresen megrendezik a Reflexológia hetét. Magyarországon az idén először került rá sor. Minden évben szeptember utolsó teljes hetében közösen próbáljuk meg felhívni a figyelmet a reflexológia jelentőségére, különböző rendezvényekkel, sajtó megjelenéssel, akciókkal, engedményekkel illetve jótékonysági kampányok indításával

– Mi volt a célja a rendezvénynek?

– A legfontosabb célja, hogy világszerte felhívja a figyelmet a reflexológia fontosságára. Annak ellenére, hogy az alternatív gyógymódok közül talán ez az egyik legismertebb, széles körben használt módszer a talp reflex zónáinak masszírozása, mi, reflexológusok, szeretnénk, hogy még több emberhez eljusson. A talp különböző pontjainak masszírozásával rengeteg problémára fény derülhet, amivel időben a megfelelő szakemberhez tud fordul az illető.

– Kiket szerettek volna megszólaltatni?

– A válaszom, hogy mindenkit. A reflexológia nagyon jó választás, ha valaki egészséges és szeretné megelőzni, hogy komolyabb betegség kialakuljon a szervezetében. Ezentúl alkalmas a módszer a már kialakult betegségek esetében is, ilyenkor a megjelenő tüneteket tudjuk enyhíteni. Fontos felhívni az érdeklődők figyelmét, hogy nem egyenértékű semmilyen orvosi kezeléssel és diagnózis felállítására sem alkalmas. A reflexológus viszont jelezheti vendégének, ha a talpon tapintható elváltozások alapján, jónak látja szakorvos felkeresését.

– Mekkora volt az érdeklődés?

– Úgy gondolom, hogy mivel az idén nagyon kevés időnk volt bármilyen beharangozóra, vagy egyéb program szervezésére, igen kis körben tudtuk megszólaltatni az embereket. Jövőre sokkal szervezettebben készülünk, nyilván ez az idei, csak egy kezdetleges lépés volt.

– Mennyire foglalkoznak az emberek a saját talpukkal és annak masszírozásával?

– Tapasztalatom szerint, ez emberek nagy többsége egyáltalán nem foglalkozik vele. Nincsen szem előtt, szépen, csendben teszi a dolgát, cipel minket, bárhova is akarunk eljutni. Általában akkor kezdenek figyelmet fordítani rá, amikor valamiért elkezd fájni. Vagyis, ha baj van. Az utóbbi években azonban pozitívan csalódtam. Kezd előtérbe kerülni az egészség értéke. Vannak, akiket otthon, esténként a párja megmasszíroz, ha fáj, rákeres az interneten. Szerencsére egyre több olyan ember van, akik nem bízzák a véletlenre, és inkább szakemberhez fordulnak.

Minden más megvár, de az egészség nem

Az emberek nem érnek rá foglalkozni a saját testükkel, a saját egészségükkel, annak ellenére, hogy ez mindennél fontosabb kellene legyen – nyilatkozta lapunknak egy fiatal, dietetikus szakon tanuló hölgy. – Mindenki rohan egyik helyről a másikra. Akkor állnak meg egy pillanatra, ha fáj, ha már nem tudnak mozdulni, vagy legrosszabb esetben, ha már élni sem tudnak vele. Hirtelen orvos után kezdenek keresni, de lehet, hogy már későn. Mindenki megérdemli, hogy pár havonta kinyomkodják a csomókat a hátából, ránézzenek a talpára, hogy minden rendben van-e. Nem csak hogy hasznos, de még kikapcsolódást is jelent az a fél, egy óra, amit az ember eltölt ott.

Képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!