NAV

2021.11.14. 17:40

Már elérhető a VISSZADO-nyilatkozat az adó-visszatérítéshez

A NAV online felületén már elérhető a ­VISSZADO-nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez.

W. K.

A VISSZADO-nyilatkozatot 2021. december 31-ig lehet benyújtani – tájékoztatott a témában Barlai Krisztina, a Nav baranyai szóvivője.

A VISSZADO-nyilatkozat a NAV honlapján az Szja-visszatérítés ablakból a nyilatkozatra kattintva, ügyfélkapus azonosítással érhető el az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) felületén. A nyilatkozat kitöltéséhez az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Szja-visszatérítés csempére kell kattintani. A mobiltelefonnal, tablettel is kitölthető VISSZADO-nyilatkozaton online megadhatja az adó-visszatérítés kiutalásához szükséges adatait: bankszámlaszámát vagy postacímét, ahová kéri az utalást, ellenőrizheti, hogy az adó-visszatérítéshez kapcsolódóan a NAV mely adatait ismeri, nyilatkozhat, hogy jogosult az adó-visszatérítésre.

A VISSZADO-nyilatkozatot a NAV előre kitölti a rendelkezésére álló adatokkal. A családi pótlékot folyósító szerv adatszolgáltatását követően, várhatóan november második hetétől az utalási adatokat is betölti a NAV, ezt érdemes megvárniuk azoknak, akiknek családi pótlékot folyósítanak. Ha a NAV adatai teljes körűek, akkor a nyilatkozat beadására nincs szükség.

Nyilatkozni nemcsak online, hanem papíron is lehet, postán és személyesen is benyújtható. Használható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is. A papíros beküldéshez a nyomtatvány letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

Ezek is érdekelhetik