Eljárás indult

2022.07.05. 17:00

Egyre csak növekszik a szeméthegy az Alsóhavi utcában

Olvasónk fordult szerkesztőségünkhöz azzal panasszal, hogy Pécsett, az Alsóhavi utca 17 szám előtt hetek óta gyűlik a szemét, melyet a Biokom nem szállít el, mert a lakók nem fizetik a hulladékszállítási díjat. Utánajártunk olvasónk panaszának.

R. B.

A szemétkupac folyamatosan nő

- Jeleztük a Biokom NKft. és a közterület-felügyelet felé, hogy a bűz és a bogarak ellepik a környéket – panaszolta az utcában lakó Rózsár-Varga Ágnes, aki szerint egyszeri megoldás nem elegendő a problémára, mivel ez az utóbbi hónapokban rendszeresen visszatérő jelenség. A szomszédságban lakó hölgy úgy tudja, hogy a kukás autó azért nem viszik el a hulladékot, mert az ott lakók nem fizetnek a szolgáltatásért.

Kimentünk a helyszínre, és valóban siralmas látványt nyújtott a szemétdomb, ráadásul a kánikulai melegben gőzölgő háztartási hulladék valóban orrfacsaró bűzt árasztott.

A  Biokom Nonprofit Kft.-től azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az Alsóhavi utca 17. szám alatt a hulladékszállítást szerdai és szombati napokon végzik, mivel több önkormányzati bérlakásra is van szerződés ezen a címen. A Biokom szerint 2-3 szemeteskukát is kihelyeznek a szállítási napokon, melyet a rakodók minden esetben kiürítenek, ám a mellettük lévő lomokat és az egyéb közszolgáltatási körbe nem tartozó többlethulladékot nem viszik el.

A  hulladékgazdálkodásról szóló törvény és Pécs város köztisztasági rendeletének értelmében a hulladék elszállításáról minden esetben a tulajdonosnak vagy társasháznak kell gondoskodnia, a szemét kihelyezése pedig minden más esetben illegális hulladéklerakásnak minősül.

- Az illegális hulladékkihelyezés problémája az érintett címen folyamatosan fennáll, javulás sajnos akkor sem volt tapasztalható, amikor mindezek ellenére a rakodók elhozták az edények mellé kihelyezett szemetet, mert ezután is csak egyre több lett a kihelyezett hulladék – tudtuk meg Mészáros Ritától, a szolgáltató sajtóreferensétől.

Megoldást hozhat az Alsóhavi utca lakói számára, ha a Biokom kérésére az önkormányzat hatósági főosztálya eljárást indít a szemétlerakat felszámolására vonatkozóan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!