Gyűlnek a felhők

2022.10.31. 07:00

Így mondja vissza a pécsi önkormányzat a fejlesztéseket, amelyekért még fizetnie is kell

Hiába nyertek el több százmillió forintot a fejlesztésekre, az MSZP-DK-s önkormányzat inkább lemond a pénzekről, sőt még a városnak fizetnie is kell.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Nem először fordul elő az, hogy a Péterffy Attila polgármester vezette önkormányzat lefújjon egy fejlesztést ahelyett, hogy azokat megvalósítaná. Ráadásul mindezt úgy, hogy több milliárd forintos támogatást kaptak rá.  

Nem is tárgyalt...

A folyamatosan kormányellenes kijelentéseket tevő baloldaliak egyébként jellemzően arra hivatkoznak, hogy a kormánytól igényeltek többletforrást, de nem kaptak, ugyanakkor Péterffyről kiderült, hogy például nem is tárgyalt személyesen Gyopáros Alpárral, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztosával, aki idén márciusban közölte: szimbolikus, hogy Pécs polgármestere az egyetlen megyei jogú város élén lévő városvezető, aki a 2019-es önkormányzati választások óta egyszer sem kereste meg.

A munkásszálló építését már régen lefújták

Mint ismert, tavaly év végén forráshiányra hivatkozva fújta le a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. a munkásszálló építési projektet, amire 370 millió forintot nyertek az előző városvezetés idején. A projekthez 100 millió forint önerőt kellett volna biztosítani, de erre állítólag nem volt pénz, ami annak fényében érdekes, hogy Péterffyék szerint viszont most van egymilliárd forintja arra a cégnek, hogy megvegye a Tettye Vízház Kft.-t.

A vizes gondokat sem oldják meg

A szocialista–DK–LMP–Jobbik irányítású városvezetés ez év közepén aztán három főgyűjtő és a Meszes-patak rendbetétele kapcsán is megszüntette a már megkötött vállalkozói szerződéseket – állítólagosan – pénzhiányra, áremelkedésre hivatkozva, holott ezek fontosságát az is mutatta, hogy a szélsőséges időjárás miatt a villámárvizek igen gyakran kialakulnak komoly károkat okozva. Az összesen milliárd feletti támogatáshoz kellett volna többlet önerőt biztosítani, de ezt nem tették meg, holott eddig is közel 9 milliárd forint hitelt felvettek már más célokra a baloldaliak.

Ez is pénzbe kerül

A legutóbbi közgyűlésen pedig az is kiderült a Meszes-patakkal kapcsolatos pályázatról, hogy az előleg terhére 8,65 millió forintot tervezésre, hatósági díjakra, közbeszerzési költségekre, ingatlan kisajátításra már elköltöttek, így most ezt a város kasszájából kell biztosítani. A baloldali városvezetés egyébként saját bevallása szerint is úgy kötötte meg 2020 végén a közbeszerzési eljárás nyertesével a kiviteli szerződést, hogy már előzetesen tudták, hogy nem lesz elengedő az a forrás, ami rendelkezésükre áll. 

Irodaház sem lesz

Szintén visszamondták a régi Vásárcsarnok átépítésére vonatkozó, szintén milliárd körüli – szintúgy az előző városvezetés idején elnyert – pályázati pénzt, amiből a most üresen álló létesítményből irodaházat hozhattak volna létre. Helyette inkább azt találták ki, hogy a forgalmas utcák, a piac és a buszpályaudvar közelében egy hotelt lenne célszerű ott kialakítani. 

Bicikliút sem lesz, de fizetni kell

Az előző városvezetés idején nyert el 322 millió forintos forrást arra, hogy megvalósítsa a Kertváros–Belváros közötti kerékpárutat. A projekt kivitelezéséről szóló megismételt közbeszerzés le is zárult, de a legjobb ajánlat is meghaladta a keretet, ezért 211 millió forintos plusztámogatást kértek az államtól, ám mivel közben nem gondoskodtak addig is a forrás előteremtéséről, az építőanyagárak is elszálltak. A munkát végül inkább lefújták a városházán. Mindez ráadásul az önkormányzatnak 2,5 millió forintjába kerül, hiszen a közbeszerzési eljárást lefolytatta – láthatóan teljesen feleslegesen – a Pécsi  Városfejlesztési Zrt., így ezt is a város kasszájából kell fizetni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!