Műszaki pálya? Jöhet!

2022.11.16. 21:04

Kézzelfogható élményeket vittek magukkal a pályaválasztók

Mi leszek, ha nagy leszek? Ez az a kérdés, amivel mindannyian szembesülünk középiskolai tanulmányaink idején. A válasz keresésében nagy segítséget nyújt a Mi a pálya? pályaválasztási programsorozat, ami november 16-án Pécsre, a Gandhi Gimnázium Sportcsarnokába érkezett.

Czeczon Enikő

Fotó: Kovács Liliána

Fotó: Kovacs Liliana

A rendezvény először 2015-ben valósult meg, amelynek katalizátora a Magyar Elektrotechnikai Egyesület. Kovács Gábor a Dél-Dunántúli Szervezetek Koordinációjának elnöke örömét fejezte ki, hogy a pandémia időszaka után újra megvalósulhatott a rendezvénysorozat a cégek és tanárok segítségével. Az esemény kiemelt támogatója és egyben legnagyobb kiállítója a helyszínen az E.ON Hungária Csoport, amelynek szóvivője, Varga Ivett elmondta, hogy az energia világa egyre izgalmasabbá válik és a lakosságot is egyre inkább érdekli. Ez a tudatosság, illetve a világban való változások azt jelzik, hogy a műszaki terület szakmái iránt a következő évtizedekben hatalmas lesz a kereslet. És a szakember-utánpótlás a munkaadók szempontjából egyre égetőbb kérés.  

A Mi a pálya? nem egy egyszerű pályaválasztási esemény, itt interaktív, élményalapú bemutatókon keresztül keltik fel a pályaválasztás előtt álló iskolások érdeklődését a műszaki és informatikai pályák iránt. Műszersimogató, hőkamerák, 3D nyomtató és számtalan kézzel fogható eszközzel, valamint gyakorlati feladatokkal várták az érdeklődőket. Ezeket az élményeket kiemelkedő vállalatok és műszaki szakemberek biztosították, valamint oktatási intézmények képviselőivel is találkozhattak az érdeklődők, akik pontosabb képet adtak a különböző képzési- és munkalehetőségekről. 

A szakmák sokszínűségének és élmények hangsúlyozása a rendezvényen azért is volt fontos, mert a tanulók első körben a hétköznapok szintjén tekintenek a szakmákra. Ők azt akarják megtudni, hogy mi zajlik egy-egy területen, milyen élmények várnak rájuk. És a hatás nem maradt el, hiszen érdeklődő, izgatott diákok lepték el a különböző standokat újabb és újabb élményt kutatva, várva. Ezek az emlékek döntő szerepet játszanak a továbbtanulás során és Varga Ivett szóvivő szerint a Mi a pálya? egyre több tanulót vonz be a műszaki szakmákba. 

Danyi Vilmos ennek az élménypedagógiai alapokon működő pályaválasztó rendezvénynek az ötletgazdája és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal pályaorientációs komponensének vezetője azt üzeni a diákoknak, hogy találják meg azt a pályát, ami érdekli őket, amit szeretnek csinálni és azt tanulják, amivel életük folyamán foglalkozni akarnak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!