Sokba kerülhet a gazdinak

2022.11.04. 20:02

Rengeteg feszültséget okoznak a falvakban kóborló ebek

Egyre több gondot okoznak a falvakban a közterületeken kóborló kutyák, amelyek többségének egyébként gazdája is van. Az elszökött, vagy szándékosan az utcára kiengedett nem csak egymást, hanem természetesen a falu lakóit is zavarják.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Mészáros János

A kistelepülések közösségi oldalain egyre gyarapodnak a kóbor ebekről szóló posztok. A kutyák többségének van is gazdája, de vagy nem tudja, vagy nem akarja a saját telkén belül tartani az állatot. Az önmagát sétáltató kutyák azonban sok gondot okoznak a településeken: egyrészt az autó elé szaladhatnak, ezzel veszélyeztetik a közlekedők biztonságát, másrészt a többi kutyát is hergelik, és ami a legfontosabb, az utcán sétáló lakókat, gyerekeket is megrémisztik. A lakosság türelme fogy, és érthetően gyors megoldást szeretnének, de a probléma folyamatosan visszatér.

Ilyen esetben azonban egyértelműen büntethető az állattartó, és a legtöbb községben élnek is a feljelentések jogával, hiszen mindig vannak olyan renitens gazdák, akik figyelmen kívül hagyják a közösség érveit, akaratát. 

Cúnban például korábban nagyon sok állat volt az utcákon, a helyzetet az egyébként állatvédő polgármester elégelte meg, és egy év türelmi időt adott a kutyát tartóknak, hogy oldják meg, hogy a kedvencük ne kóboroljon az utcán. 

– November elsejétől bírsággal büntetjük azt, aki kiengedi a kutyáját, hiszen egymással is összekapnak az állatok, éjjel kóborolnak, nem hagyják a többi kutyát és így a lakókat sem pihenni – mondta Döme Szilárd polgármester. Egyelőre rugalmasan kezelik, mert előfordul, hogy valakitől megszökik a kutya, de akinél azt látják, hogy szándékosan nem foglalkozik ezzel a problémával, annál az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

Ha a kutyának van gazdája, de az állat közterületen póráz és felügyelet nélkül mászkál, akkor az „veszélyeztetés kutyával”, ami szabálysértés, ez esetben jelenleg a rendőrség jár el. Chip alapján megnézik, ki a gazda, és őt kötelezik arra, hogy zárja be az ebet, és bírságot is kiszabnak az állattartóra.  A szabálysértési bírság összege a „veszélyeztetés kutyával” nevű szabálysértés esetén 5 és 150 ezer között mozoghat. 

Több százezer forint is lehet a bírság

Az önkormányzat közigazgatási eljárás keretében állatvédelmi bírságot is kiszabhat a kóborló eb gazdájára, ennek alapösszege 2021. január 7-től 75 ezer forint, és ezt az alapösszeget még fel is kell szorozni egy kormányrendelet értelmében, és valóban többszörös szorzót is kaphat az állattartó, erre az elmúlt években az ország különböző településein már volt is példa. Hármas szorzó jár például azért, ha a kutyának nincs transzpondere (csipje), ötszörös, ha a gazda elmulasztotta az állat rendszeres ellenőrzését, vagy nem biztosított számára megfelelő férőhelyet, illetve korlátozta mozgásában.

A közigazgatási eljárásban kiszabott állatvédelmi bírságot nem éri meg befizetni, hiszen az adók módjára behajtható, vagyis jellemzően letiltják a jövedelemből, ritkább esetben végrehajtási eljárás indul. Aki képtelen egy összegben befizetni a bírságot, az kérhet részletfizetési lehetőséget az adóhatóságtól.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!