Népszerűsítik a francia nyelvet

2022.11.08. 16:45

Új utak és lehetőségek nyílnak meg a PTE hallgatói és oktatói számára

bama.hu

Forrás: PTE

Fotó: Csortos Szabolcs

Ünnepélyes keretek között írták alá kedden a Pécsi Tudományegyetem és a Francia Intézet közötti együttműködési szerződést. A megállapodást Pierre Pedico, a Francia Intézet igazgatója és Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora látta el kézjegyével.

Az intézetek közötti egyezmény a francia nyelv népszerűsítésére és a tudományos, technikai együttműködésre irányul. Utóbbi közös konferenciák és szimpóziumok szervezését foglalja magába a nemzetközi tudományos ismeretterjesztés jegyében. A Pécsi Tudományegyetem Szenátusi Tanácstermében tartott aláíró ünnepségen elhangzott, hogy az együttműködés keretében francia kutatók, oktatók is érkezhetnek az egyetemre a közös kutatások és az oktatási programok elősegítésére. Ez a folyamat fordítva is működni fog, Pécsről is kiutazhatnak hazai oktatók és kutatók a nyugat-európai országba. A megállapodás lehetőséget biztosít arra is, hogy az évszázados múltra visszatekintő pécsi egyetem kapcsolatba kerüljön további francia intézményekkel, ezzel bővítve nemzetközi kapcsolati hálóját. A kontraktus kitér a franciaországi ösztöndíjakra is, amelyek új utakat és lehetőségeket nyitnak meg az egyetem hallgatói számára.

A megállapodás az orvostudományra, a fenntartható fejlődésre, a sportra, a fogyatékossággal élők befogadására és az ezzel kapcsolatos szemléletformálásra terjed ki. Az egyezség első körben öt évre szól, de kölcsönös elégedettség esetén szó lehet ennek meghosszabbításáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!