Ez lenne a jó momentum?

2022.11.09. 17:44

Vesztegetési botrány közepén csatlakoznak a városvezetéshez

A pécsi baloldali városvezetés egy nappal azt követően tartott sajtótájékoztatót egy politikai témában, hogy kiderült: vesztegetési ügyben nyomoznak egy önkormányzati cég és a polgármesteri hivatal dolgozói ellen.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Péterffy Attila baloldali pécsi polgármester és a városvezető koalíció MSZP-s, DK-s és jobbikos tagjai – az LMP kivételével – szerdán a városházán ünnepélyesen írták alá azt a megállapodást a Momentummal, ami alapján a párt két közgyűlési tagja a hatékonyabb, a pécsiek érdekeit szolgáló munka érdekében külön megállapodással csatlakozott a városvezető koalícióhoz. A megállapodás részleteiről azonban érdemi részletet nem árultak el, Péterffy Attila szerint azért, mert modellértékű az együttműködés Pécsen, és nem akarják, hogy ellenfeleiknek megfejtéseket adjanak arról, hogyan kell szerveződniük.

A városvezető szerint erősödtek

Ahhoz képest nyilván erősödtek, hogy  2021-ben az érintett momentumosok kiléptek a városvezető koalícióból, mert úgy vélték, hogy nem azért választották meg őket, ahogyan a várost vezeti a baloldal, mindezt  egy 12 pontos ultimátumban is nyomatékosították. (Rajtuk kívül távozott még három képviselő a városvezetői koalícióból szintúgy.)

Mint ismert, kedden a városvezetés kénytelen volt elismerni a sajtóhírek után, hogy a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség önkormányzati, illetve önkormányzati intézményi dolgozók ellen folytatott nyomozás ügyében kért adatszolgáltatást a pécsi önkormányzattól. Ellenben már akkor sem akartak nyilatkozni, holott más, jobboldali cégvezetőkkel szembeni leszámolások idején részletesen beszéltek még akkor is, hogyha csak a saját politikai megbízottjaik gyanújáról volt szó.

Megkérdezték, mi az oka a hallgatásnak

Péterffy Attilától ezért ezt is megkérdezték a sajtótájékoztatón, hogy mi az oka a hallgatásnak, illetve politikusok érintettek-e, de a korábbi közleményhez képest jelentősebb részleteket nem árult el. Hangsúlyozta, „az ártatlanság vélelme mindenkit megillett”, egyébként „nem ismeri a sajtóhíreket”, a városházi közlemény kapcsán kiemelte, hogy „ennyit érdemes és szabad közölni, de nem is tudunk többet, politikus nem érintett az ügyben”.

A lakásgazdálkodási területért egyébként Nyőgéri Lajos MSZP-s alpolgármester, valamint Fogarasi Gábor jobbikos bizottsági elnök felel a politikai oldalon. A Fidesz közleményében pedig az áll, hogy „éppen ők azok, akiket felelősség terhel, ők az előkészítői és végrehajtói azoknak a lépéseknek és döntéseknek, amelyek mögött bűncselekmények sorozatának elkövetése áll, az ügyészség szerint”. 

Hozzátették, hogy „alapos gyanú szerint a baloldalon egyesek kenőpénzért adtak ki lakásokat az elmúlt években. Egyben felszólítják a két említett baloldali politikust, hogy haladéktalanul álljanak ki a pécsiek elé és tisztázzák magukat! Csak így kerülhetik el, hogy ők maguk is besározódjanak”.

Gyurcsány látogatása után változott a helyzet

Az LMP-s képviselő, Kóbor József nem jelent meg a szerdai ünnepélyes aláíráson, Péterffy Attila szerint elfoglaltságai miatt csak később kerít erre sort. Úgy tudjuk, hogy az LMP országos vezetésében komoly dilemmát jelent az, hogy Pécsen az MSZP–DK által irányított koalíciót erősíti a képviselőjük, ellenben az LMP megpróbálna ismét távolodni a Gyurcsány Ferenc által fémjelzett pártoktól, irányvonaltól. 
Mindenképpen érdemes meg­említeni,  hogy a mostani koalíciós megállapodás előtt nem sokkal a pécsi városházán járt Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is, akinek egyáltalán nem titkolt célja, hogy a baloldal vezetője legyen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!