A hosszabb élet lehetőség

2022.12.06. 14:17

Az átlagnál boldogtalanabbul, mégis fokozottabban vágyunk arra, hogy tovább éljünk

Nem újdonság, hogy a nemzetközi átlagnál sokkal boldogtalanabbnak érzi magát a magyar ember.

Fotó: lovelyday12

A boldogsághoz anyagi biztonság, jó egészség kell, márpedig a magyar nyugdíjas nemzetközi összevetésben ezen a téren a hátsó régióban található, mi több, a statisztikák szerint rövid idő alatt jelentősen leromlik az egészségi állapotunk a nyugdíjat követően. Mindemellett az első négyben szereplünk azon a listán, mely a nemzeteket aszerint rangsorolja, mennyire vágynak a tagjai hosszabb életre. Holott attól, hogy tovább élünk, nem feltétlenül érezzük magunkat boldogabbnak. 

A nemzetközi kutatás szerint például az átlagosan legtovább élő japánokra jellemző legkevésbé, hogy boldognak éreznék magukat, és Magyarország, Törökországgal együtt található még a lista végén. Életükkel legkevésbé a megtakarítással nem rendelkezők, a rossz anyagi helyzetben lévők és az egészségügyi problémákkal küzdők elégedettek – ők egy 10-es skálán 3-asra értékelik a saját boldogságszintjüket. 

A hosszabb élet nem csak lehetőség, hanem kockázat is: sokakban vetődik fel az a kérdés, hogy milyen hosszú lesz az a szakasza életüknek, amelynek finanszírozása nem megoldott. Ezt a kockázatot a magyar válaszadók 35 százaléka érzi erőteljesen, ami magasabb a nemzetközi átlagnál. 

A válaszadók leginkább megtakarítási képességeik csökkenésétől tartanak (62 százalék), illetve hogy nem tudják, valójában mennyi pénzre van szükség a gondtalan időskorhoz. Nemzetközi szinten az emberek 36 százalékának egyáltalán nincs megtakarítása – e téren Magyarország sokkal rosszabbul áll –, és csupán a válaszolók hatoda elégedett jelenlegi pénzügyi helyzetével. Emellett egészségi állapotát a magyarok alig több mint tizede érzi nagyon jónak, 44 százaléka jónak, s mindez a harmadik legalacsonyabb a vizsgált országok között. 

Megkérdezték azt is, hány éves kortól gondolnak valakit „idősnek”. Nos, Magyarországon ez a határ 65,4 év – érdekes módon csaknem pontosan megegyezik az új nyugdíjkorhatárral –, ami szintén a harmadik legalacsonyabb érték az idős megítélésben a vizsgált országok közt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!