Fokozott figyelem kell

2022.12.21. 14:31

Kettőzött sebességgel terjed az influenza

Beigazolódott az a feltételezés, hogy a 2022-es influenzajárvány hamarabb érkezett, és az eddig tapasztalatok alapján sokkal intenzívebb, mint az eddigiek. Így különösen fontos a hosszabb téli szünetet követő iskola-újraindulás előtt, hogy gondoskodjunk a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok védelméről.

Cz. E.

Fotó: Pesti Tamás

Magyarországon is a megszokottnál korábban és gyorsabban köszöntött be a légúti fertőzések szezonja. De nem csak az influenza okoz egyre kiterjedtebb megbetegedéseket. Az óriássejtes tüdőmegbetegedést okozó vírus (RSV) és a koronavírus (SARS-CoV-2) együttes terjedése is megfigyelhető. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatójából kiderül, hogy bizonyos megyékben, illetve Budapesten a 48. héten kétszeres gyakorisággal tapasztaltak influenzaszerű megbetegedéseket a tavalyi, 2021-es évhez képest. Ez a következő hetekben pedig tovább fog növekedni. A nemzetközi tapasztalatok alapján a korábbi járványkorlátozások miatt kialakult gyengébb nyájimmunitás miatt, korántsem kizárható egy, az esetszámokat és a klinikai megjelenést tekintve súlyosabb influenzajárvány, amely indokolttá teszi a védőoltás mihamarabbi felvételét.

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa, Dr. Kemenesi Gábor víruskutató kiemelte, hogy az influenza jellegzetessége, hogy a járványt évről-évre más vírustörzsek okozzák. Ebből kifolyólag minden évben újra kell gyártani a vakcinát. Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, hogy a mostani oltóanyag esetében a célzás pontos volt: sikerült eltalálni a dominánsan terjedő influenza vírustörzseket. Ez pedig hozzájárul a vakcina várhatóan kiemelkedő hatékonyságához.  

Az NNK adatai alapján az akut légúti panaszok most főként a fiatalokat, azaz a 0-14 éves gyermekek körében jelentkeznek. A megfertőződés esélyét pedig a közelgő nagy ünnepi összejövetelek jelentősen növelhetik, de legveszélyesebb időszaknak a hosszabb téli szünetet követő iskolakezdés ígérkezik.

A védekezést segítheti a gyakori kézmosás, a rendszeres szellőztetés, a közösségi terekben a maszkviselés, és a már említett oltás felvétele. A szakértők figyelmeztetnek arra is minket, hogy betegen ne menjünk közösségbe, és az influenza tünetek jelentkezése esetén kerüljük a RSV-fertőzés szempontjából kiemelten sérülékeny kétévesnél fiatalabb gyermekeket, valamint a COVID-19 által veszélyeztetett 60 év felettiekkel való érintkezést.  

A légúti fertőzések a várandóság szempontjából is kiemelt kockázatot jelentenek, hiszen az immunrendszer, a keringés és légzés megváltozása sérülékenyebbé teszi az anyát. A vakcina felvétele azonban kimutathatóan, jelentősen csökkenti az influenzás megbetegedést, illetve egy esetleges kórházba kerülés esélyét a várandósság alatt. 

Dr. Kemenesi Gábor kihangsúlyozta, hogy az influenza elleni védőoltás egy egyéni védelem mellett a közösség védelmét is szolgálja. Ami az időzítést illeti, a védettség kialakulásához két hétnek kell eltelnie. Így, aki védőoltással számol, annak a januári iskolakezdés időpontjára való tekintettel érdemes minél előbb, akár már az ünnepek előtt vagy a két ünnep között beadatni az oltóanyagot. Még nem késő háziorvosunknál vagy az oltópontokon élni a védőoltás felvételével.

Jelenleg a fertőzések száma felszálló ágban van, nem értük el a csúcspontot. A víruskutató kiemelte, hogy az influenza- és koronavírus-vakcinák egyszerre is beadhatók. Természetesen, ilyenkor az oltási reakciók gyakorisága 8-10 %-kal magasabb, de ez nem azt jelenti, hogy meg van terhelve az immunrendszerünk, hanem az adott kórokozóra történő immunitás kialakulását jelzi.  

A kutató megemlítette a gyorstesztek lehetőségét is a védekezési lehetőségek között, amelyek patikákban is elérhetők. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!