Betörnek a kertekbe

2023.01.03. 15:48

Pécs belvárosától már pár kilométerre vannak a vaddisznók

Rókák, aranysakálok és varjak szinte már természetes közegként tekintenek Pécs belvárosára is, de nem kizárt, hogy néhány éven belül a velük szemben emberre veszélyesebb - főként ha malacaikat védik - vaddisznók is megjelenhetnek.

B. M.

Mint arról beszámoltunk, a Hosszúcser Vadászegylet Pécsett a Magyarürögi út-Nagydeindol-Középdeindol-hegyhát dűlő körzetben belterületi vadkárelhárító vadászatot folytat, és kéttucatnyi kárt okozó állatot el is ejtett. A Pécsi Rendőrkapitányság 2023. január 1-től június 30-ig meghosszabbította az egyesület erre vonatkozó engedélyét.

A napokban azonban az érintett területektől nem messze található Makár-hegyről is érkeztek jelzések, hogy a vaddisznók ott is betörtek kertekbe, nem egyszer az egyébként megfelelő állapotban lévő kerítést is széttúrták, máshol pedig a parkolóautók mellett kerestek maguknak élelmet a dűlőutak végén.

A Makár-hegy ideális az állatoknak, hiszen az északi és nyugati felén, meredek domboldal egybefüggő erdőség, amely zöld foltként ékelődik be a házak, kiskertek közé. A vadászok már korábban is jelezték, hogy a Mecsekről a különböző elhagyatott telkeken keresztül tudnak beljebb szivárogni a városba, ahol pedig nagyobb egybefüggő területet találnak, ott menedékre is lelnek hosszabb ideig. Sőt, a lapunknak úgy nyilatkoztak, hogy már a belvárosi területektől sem járnak messze. A Széchenyi tértől alig 2,5 kilométerre lévő Makár-hegyen évekkel ezelőtt már hatalmas vaddisznókat lőttek ki, két esztendeje pedig arról is írtunk, hogy a mostanihoz hasonló deindoli vadászatok során a Makárra tévedő vadak is célkeresztbe kerülnek. 

A vaddisznók gyérítésére egyébként azért van szükség, mert ezeknek az állatoknak nincsen a természetes ellenségük, és nagyon gyorsan túlszaporodnának.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!