Már szervezik

2023.02.02. 07:00

A kormányhivatalnál február közepéig lehet jelentkezni a tavaszi érettségire

Február közepéig jelentkezhetnek a Baranya Vármegyei Kormányhivatal által szervezett tavaszi érettségire többek közt azok, akik nem járnak középiskolába - a beadványokat online, és postai úton fogadják, de személyes ügyintézésre is van lehetőség.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

Február közepéig jelentkezhetnek a Baranya Vármegyei Kormányhivatal által szervezett tavaszi érettségire mindazok, akik nem rendelkeznek középiskolai tanulói jogviszonnyal, illetve az érettségi bizonyítvány megszerzését követően olyan középfokú intézményben tanulnak, amely nem tart érettségi vizsgát. – A jelentkezéseket 2023. február 15-ig várják – közölték. 

– A vizsgázó az Oktatási Hivatal honlapjáról elérhető elektronikus jelentkezési felületen (netesjellap), e-papír szolgáltatással, postai úton tértivevényes küldeményben, vagy személyesen is jelezheti igényét. Idén a jelentkezés benyújtására január 23. és február 15. között van mód – emelte ki tájékoztatójában a Baranya Vármegyei Kormányhivatal. 

Aki rendelkezik ügyfélkapuval, jelentkezését „e-papír” szolgáltatás útján nyújthatja be a https://epapir.gov.hu oldalon keresztül – a dokumentum elküldésének végső határideje 2023. február 15. 24 óra. Az Érettségi Elektronikus Jelentkezési felület szintén az ügyfélkapuval rendelkezők számára érhető el, ez esetben is a netes űrlap benyújtásának végső határideje 2023. február 15. 24 óra.

Aki a postai utat választja, annak a dokumentumokat a Baranya Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Hatósági Felügyeleti, Oktatási és Perképviseleti Osztálya – 7623 Pécs, József A. u. 10/B címre kell postázni. A postára adás végső dátuma 2023. február 15. 24 óra. A gyorsabb ügyintézésre tekintettel a Baranya Vármegyei Kormányhivatal kéri, hogy aki teheti, az elektronikus, illetve a postai úton való jelentkezést részesítse előnyben. 

Személyesen is lehet benyújtani az iratokat a Baranya Vármegyei Kormányhivatalnál (7623 Pécs József A. u. 10/B) hétfőtől csütörtökig 8 és 11:30, valamint 12.30 és 15.30 óra között, pénteken pedig 8 és 13 óra között. 

Személyes jelentkezésre a kijelölt intézményekben is van mód, azonban a tanulói jogviszonnyal nem rendelkezők jelentkezését az intézmények nem kötelesek fogadni – közölték. 

A mindenkori minimálbérhez kötött a vizsga díjszabása

A vizsgázónak – vizsgatárgyanként – a középszintű érettségi vizsgáért az adott évre érvényes minimálbér 15 százalékának, az emelt szintűért pedig a 25 százalékának megfelelő, ezer forintra kerekített összeget kell fizetnie az Oktatási Hivatal számára. Előbbi 35, utóbbi 58 ezer forintot jelent. A térítésmentes vizsgajelentkezés feltételeiről, ahogy az érettségivel kapcsolatos egyéb tudnivalókról az Oktatási Hivatal honlapján lehet tájékozódni. 

– Érdemes és fontos tudni, hogy nagykorú vizsgázó nevében szülő, vagy hozzátartozó csak meghatalmazással járhat el a jelentkezési eljárásban – közölte lapunk érdeklődésére a Baranya Vármegyei Kormányhivatal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!