Mozgalmas lesz a március

2023.02.25. 15:04

Izgalmas programokkal kecsegtet a kitüntetett Nemzetközi Évad tavaszi féléve

Elstartolt a Marketing Gyémánt Díjjal kitüntetett Nemzetközi Évad programsorozat tavaszi féléve dr. Bagi Judit „A nők helyzete Afrikában. Fókuszban Ruanda” című előadásával. És innentől kezdve nincs megállás.

Czeczon Enikő

Az évad keretében bemutatnak egy okostelefon-alkalmazást, amellyel kiszáradáskutatóvá válhatunk. Az applikáció neve DRYRivERS, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézet Hidrobiológiai Tanszék tanársegédje, Pernecker Bálint fog ismertetni március 1-jén a Tudásközpontban. Az Európai Unió hozta létre az alkalmazás nevével megegyező projektet, amellyel céljuk, hogy a lakosság segítségével gyűjtsenek adatokat arról, hogy mikor és hol jelentkezik kiszáradás. 

Rögtön március második napján egy újabb élménnyel gazdagodhatunk a Művészetek és Irodalom Házában, ahol Nílus-parti estét tartanak a szervezők. Ennek keretében három előadáson is részt vehetnek az érdeklődők. Elsőként Kubassek János geográfus, tudománytörténész által merülhetnek el a résztvevők Almásy László nyomdokain a Szahara bűvöletében. Majd ezt követi Horváth Zoltán egyiptológus előadása „Kincsvadász, bajkeverő, hős és specialista: Az egyiptológus a filmvásznon, a képernyőn és a film­gyártásban” címen. A kutató számos egyiptomi feltárásban vett részt, és a közelmúltban a Marvel Studios Holdlovag című filmsorozatának elkészítésében működött közre szakértő konzulensként. Az est zárásaként egy hastáncbemutatóra kerül sor Gyenis Boglárka és az Oriental Fusionett közreműködésével. 

Március 9-én szintén a Művészetek és Irodalom Házában egy újabb afrikai ország, a Dél-afrikai Köztársaság életébe kaphatunk betekintést dr. Trócsányi András, a PTE TTK dékánjának „Dél-afrikai Köztársaság: Három világ egy országban” című előadása során. 

Nemzeti ünnepünket követően, azaz március 16-án egy tematikus estre kerül sor a Művészetek és Irodalom Házában, amely a „Mit köszönhetünk a törököknek?” címet viseli. Napjainkban baráti a viszony Törökország és hazánk között és több kulturális csere lenyomatát érzékelhetjük a két országban. A törökök adtak sok jót, gazdagodott általuk hazánk kultúrája, de a legnagyobb történelmi katasztrófánk – a 1526. évi mohácsi csatavesztés – is hozzájuk kötődik. Ezen az estén az ehhez köthető legújabb kutatási eredményekkel, valamint a magyar történelem török hagyatékaival ismerkedhetnek meg a résztvevők a Széchenyi-díjas turkológus, Fodor Pál, és a pécsi Balkán-kutatóműhely alapítója, dr. Pap Norbert egyetemi tanár, tanszékvezető által. 

Március 21-én a hímes tojások kerülnek fókuszba. A Művészetek és Irodalom Házában Kreatív Kalandok néven hímestojás-workshopot tartanak, majd ezt követőn egy előadás keretében dr. Szentpéteri L. József PhD, a PTE ÁOK egyetemi tanárának vezetésével merülhetnek el a résztvevők a hímes tojások szimbólumainak értelmezésében. 

Az első tavaszi hónap egy tematikus ír nappal zárul március 23-án, amelynek keretében lesz fotókiállítás, Ronan Gargan, Írország nagykövete által egy előadás, majd egy konferencia is. Este pedig a Nappali fog otthont adni a Felolvasószínház Brian Friel A Jalta-játék című műsornak, amelyben közreműködnek a Janus Egyetemi Színház színészei. Ezt követően pedig ír népzenei koncert teszi fel az i-re a pontot. 
És ha ez még nem lenne elég, akkor március 24-én PTE ZEN egész napos ír zenei workshop várja az érdeklődőket a Szenes Klubban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!