Közösen reklámozták magukat

2023.02.06. 10:40

Pécsi alapító, komlói kapcsolat is van a dollárbotrányban

Miközben alig egy éve még közösen reklámozták magukat és egymást a pécsi, baranyai baloldaliak, amióta a Mindenki Magyarországa Mozgalom első embere, Márki-Zay Péter elárulta, hogy külföldről finanszírozták őket, nem igazán verik nagy dobra a kapcsolatot a bukott baloldali miniszterelnök-jelöltjükkel.

Bóka Máté

Fotó: Löffler Péter

Augusztusban szólta el magát Márki-Zay Péter, a bukott baloldali miniszterelnök-jelölt arról, hogy amerikai pénzek érkeztek a baloldaliak kampányára, azóta pedig ki is derült, hogy közel négymilliárd forintnyi dollárt kaptak arra különböző amerikai és svájci szervezetektől, hogy a jobboldali kormányt megdöntsék – sikertelenül. 

A dollárbaloldali botránynak pedig komoly baranyai kötődései is vannak, szimbolikus, hogy ennek a baloldalnak a kampányát éppen Pécsen indították el, és a baloldali sajtó úgy értékelte, hogy „berobbant az ellenzéki kampány”. 

Péterffy Attila is ezerrel kampányolt 

Az elmúlt években kormányellenes hangulatot keltő Péterffy Attila pécsi, MSZP-DK-s támogatottságú polgármester a parlamenti választás előtt még együtt állt fel a pódiumra Márki-Zay Péterrel, Gyurcsány Ferenc nejével, a DK-s Dobrev Klárával, Mellár Tamás –”pécsi” – baloldali képviselővel, és az MSZP-ből a DK-hoz átigazolt, de a választáson a parlamenti székét elvesztő Szakács Lászlóval is. 

Péterffy akkor örömét fejezte ki, hogy a Széchenyi téri kampánynyitóra „ilyen sokan” eljöttek és felidézte, hogy 2019 őszén polgármesternek jelentkezett, mert „mi, demokraták, tudtuk, hogy változás kell, véget kell vetni a Fidesz pécsi uralmának”. Majd arról beszélt, hogy „a NER helyett egy új kormányra van szükségünk”.

Alapítója volt Mellár Tamás a mozgalomnak 

Mellár Tamás is felszólalt, aki az egyik, súlyos nemzetbiztonsági kérdéseket is felvető „támogatást” kapó Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom egyik alapítója is volt korábban. A kampánynyitón mindenesetre leszögezte, ha nyernek, akkor „nemcsak kormányváltás, hanem rendszerváltás” is lesz. 

Később aztán az ellenzéki kampányzárót is Pécsen tartották, hasonló politikusi részvétellel, de akkor a helyi MSZP-közeli, a PSN Zrt. vezérének, Máté Jánosnak a birtokában lévő lap munkatársát is megbízták a közreműködéssel.

Még több jutott a komlóiaknak 

A Magyar Nemzet megírta, hogy a Nemzeti Információs Központ múlt szerdán nyilvánosságra került, a nemzetbiztonsági bizottság számára készült második részjelentése alapján még annál is több pénz érkezhetett a dollárbaloldalnak külföldről, mint amennyiről eddig tudni lehetett. Tavaly novemberben ugyanis előbb hárommilliárd forint átutalása derült ki, viszont múlt hét óta immár négymilliárd forint érkezéséről lehet tudni. A többletet jelentő nagyjából egymilliárdos összeg pedig szinte kizárólag egyetlen vállalkozáshoz, az Oraculum 2020 Kft.-hez került. Ez a cég adja ki a DK-s igényeknek megfelelően a kormányt támadó hírportált, s a cég ügyvezetője az egykori komlói MSZP-s polgármester, parlamenti képviselő, Páva Zoltán fia. 

A cég hosszú ideig hallgatott a botrányról, legutóbb közleményben azt közölték, hogy politikamentes „szolgáltatást nyújtottak” közel kétmilliárd forint értékben, és nem volt közük a kampányhoz. A magyarázatot azonban még a balliberális lapok is meglehetősen kételkedve fogadták, hiszen éppen a 2022-es kampányban kapták meg a kétmilliárdos forrásokat, ami a 2021-es év árbevételének a háromszorosa, és a 2021-es esztendőt is csupán 2,6 milliós nyereséggel zárta a cég.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!